Külföld

Képmutató az elit Brüsszelben

Az európai szuverén nemzetek szabad együttműködésére van szükség – nyilatkozta a madridi konzervatív csúcs előtt Santiago Abascal, a spanyol VOX párt elnöke

Fény derült a brüsszeli liberális politikusok képmutatására. Az európai konzervatív vezetők tegnap kezdődött Védd meg Euró­pát című madridi tanácskozása előtt egy kiszivárogtatásból kiderült, miért is támadják valójában a magyarokat és a lengyeleket az unióban.

Képmutató az elit Brüsszelben
Santiago Abascal és Orbán Viktor az európai konzervatív pártvezetők találkozóját megelőzően tartott megbeszélésükön Madridban
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Leleplezték a spanyol sajtóban, hogyan is gondolkodik valójában az Európai Unió balliberális elitje a jogállamiságról szóló hangzatos szólamok mögött. A Periodista Digital nevű portál a napokban egy volt liberális EP-képviselő, Carolina Punset kiszivárgott magánbeszélgetéseinek leiratát közölte. A politikus az előző ciklusban az ALDE – mai nevén Renew Europe – frakció tagja volt, ehhez a csoporthoz tartozik a Magyarországot sűrűn bíráló belga Guy Verhofstadt, Emmanuel Macron francia elnök pártjának képviselői, valamint a momentumos Cseh Katalin és Donáth Anna is.

Punset szerint nyilvánvaló, hogy a sajtó- és szólásszabadság legnagyobb ellenségei Európában távolról sem a lengyel és a magyar kormány, a valós fenyegetést az olyan események jelentik, mint például a Charlie Hebdo francia szatirikus lap szerkesztősége elleni terrortámadás, vagy a Mohamed-karikatúrákat az iskolában bemutató francia tanár, Samuel Paty lefejezése. Ezt kimondani azonban kockázatos, hiszen Európában sok muszlim és a politikai korrektség is korlátok közé szorítja a közbeszédet.

Kifejtette, a Brüsszelben és Franciaországban élők is félnek, hiszen Macron nyilván védelmet élvez, de aligha lesz több francia történelemtanár, aki Mohamed-karikatúrákat mer mutatni a szólásszabadságról szóló óráján. Úgy fogalmazott, aki Brüsszelben él, látja, hogy „az iszlamisták elfoglalták a várost”. A liberális politikusoknak Punset szerint sokkal könnyebb Magyarországot és Lengyelországot támadniuk, hiszen ez nem jelent rájuk nézve sem politikai, sem más jellegű veszélyt, hiszen nem lesznek emiatt tüntetések.

Santiago Abascal, a spanyol jobboldali VOX párt elnöke úgy reagált: a brüsszeli bürokraták azért támadják Magyarországot és Lengyelországot, hogy palástolják Európa valódi problémáit, mint például az iszlamizmus.

A politikus meghívására pénteken kétnapos tanácskozásra érkeztek Madridba az európai konzervatív pártok vezetői. A találkozón részt vesz Orbán Viktor magyar, Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő, Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés (RN) elnöke és államfőjelöltje, Martin Helme, az Észt Konzervatív Néppárt (EKRE) elnöke, továbbá mások mellett az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), a Fla-mand Érdek (VB), a holland JA21, bolgár, litván és román pártok is.

A spanyol La Gaceta cikke szerint a találkozó célja a tavalyi varsói találkozón megkezdett munka folytatása, a jobboldali pártok együttműködésének szorosabbra fűzése. Abascal a lap szerint hangsúlyozta, az európai nemzetek szabad együttműködésére van szükség.

Kapcsolódó írásaink