Külföld

Németh Zsolt: Az elmúlt időszakban lényegesen romlott az európai biztonsági helyzet

Az elmúlt időszakban lényegesen romlott az európai biztonsági helyzet, ezért fontos, hogy az Európa Tanács páneurópai szervezetként vezető szerepet vállalva segítsen a megoldásban - jelentette ki az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke Strasbourgban, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (PACE) egyhetes téli ülésszakát követően csütörtökön.

Németh Zsolt: Az elmúlt időszakban lényegesen romlott az európai biztonsági helyzet
A Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése megerősítette alelnöki pozíciójában Németh Zsoltot, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnökét
Fotó: MH/Török Péter

Németh Zsolt az MTI-nek telefonon nyilatkozva közölte: az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése kedden a közgyűlés politikai bizottsága elnökévé választotta.

Tájékoztatása szerint az európai biztonsági helyzetről szóló, csütörtökön tartott vitán a szakbizottság elnökeként elmondott beszédében kiemelte: az európai biztonság jelenlegi helyzete rendkívül aggasztó, amelyet nem csak az orosz-ukrán határon kialakult feszültség, hanem a Balkánon megnövekedett biztonsági kockázatok, valamint a fehérországi és a kazahsztáni helyzet is okoz.

Kiemelte, hogy a demokratikus biztonság és a demokratikus stabilitás hangsúlyosan szerepel az Európa Tanács nyelvezetében, ezért is fontos, hogy a területen hatáskörrel és mozgástérrel rendelkező páneurópai szervezet segítse a helyzet megoldását.

„Fontosnak tartjuk, hogy az Európa Tanács szorosabb kapcsolatot alakítson ki az Európai Unióval, hiszen az Unió bővítési politikája és az Európa Tanács biztonság területén végzett tevékenysége jobban összekapcsolódhatna” - fogalmazott.

A politikus fontosnak nevezte, hogy az Európa Tanács segítségével a nemzetközi közösség kiemelten kezelje a nemzeti kisebbségek kérdését, ugyanis - mint mondta - szinte minden kiújuló konfliktusnak nemzeti, kisebbségi dimenziója van. Noha az Európa Tanács rendelkezik a feszültségek csökkentésére alkalmas eszközrendszerrel, annak rugalmasabbnak és gyorsabban alkalmazhatónak kell lennie azért, hogy a szervezet vezető szerepet tudjon betölteni a konfliktusok megelőzésében, kezelésében és megoldásában - tette hozzá Németh Zsolt.

Kapcsolódó írásaink