Külföld

Feszültség a német jobboldalon

AfD-s politikus nyilatkozott lapunknak

Végképp szakított kedden pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) konzervatív szárnyával, az Értékek Uniójával (Werte-Union) Hans-Georg Maaßen, a német szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) volt vezetője.

Feszültség a német jobboldalon
Max Otte
Fotó: AFP/Kay Nietfeld

A politikus már tavaly nyáron felfüggesztette tagságát, miután a csoport elnökének választották Max Ottét, aki jó kapcsolatban van a CDU-tól jobbra álló Alternatíva Németországgal (AfD) párttal, amellyel minden más német politikai erő következetesen kizárja az együttműködést.

Maaßen kilépéséhez is Otte ügye vezetett, amitől az elmúlt napokban hangos a német média: a Werte-Union vezetőjét jelölte ugyanis köztársasági elnöknek az AfD.

Otte a jelölést el is fogadta. Kedd este a CDU elnöksége felfüggesztette a politikus párttagságát, és elindította a kizárásához vezető eljárást. Az ellenzékbe szorult kereszténydemokrata párt egyébként a hivatalban lévő szociáldemokrata államfőt, Frank-Walter Steinmeiert támogatja.

„Barátom, Max Otte professzor mindenki másnál alkalmasabb a szövetségi elnöki posztra, rendelkezik a megfelelő személyiséggel és intellektussal, ezért nagyon megtisztelőnek tartom, hogy elfogadta az AfD frakciójának jelölését” – fogalmazott lapunknak Harald We­yel, az AfD európai ügyekért felelős szóvivője. Hangsúlyozta, Otte pártatlan, van nemzetközi tapasztalata és kiegyensúlyozott természete, szóval megvan benne minden, amit ez a hivatal megkövetel.
Megjegyezte, a jelölése kapcsán kialakult helyzet mutatja, hogy „a konzervatív értékeket vallókat és független szellemeket” megbün­teti a véleményükért a CDU, az AfD azonban barátságosan fogadja őket, és értékeli a képességeiket.

Kapcsolódó írásaink