Külföld

Biden nem küld csapatokat Kelet-Ukrajnába

Az Egyesült Államok moszkvai nagykövete szerdán átadta Washington írásos válaszát Moszkva biztonsági garanciákra vonatkozó javaslataira

Az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden szerint egy esetleges orosz támadás Ukrajna ellen megváltoztatná a világot. Ezzel szemben Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szerint jelenleg nincs akkora haderő az ukrán határ közelében, amellyel teljes körű háborút lehetne indítani.

Biden nem küld csapatokat Kelet-Ukrajnába
A szárazföld mellett a Barents-tengeren is gyakorlatozik az orosz haderő
Fotó: AFP/Anadolu Agency/Russian Def

Egy Ukrajna elleni esetleges orosz támadás a legjelentősebb invázió lenne a második világháború óta, tekintettel az orosz csapatok masszív jelenlétére a határ közelében – jelentette ki kedden Joe Biden amerikai elnök újságíróknak nyilatkozva. Mint mondta, egy ilyen fejlemény megváltoztatná a világot. Egyben emlékeztetett arra, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök további csapaterősítéseket hajt végre Ukrajna Fehéroroszországgal közös határán is. Megismételte, hogy támadás esetén Oroszország jelentős gazdasági szankcióknak tenné ki magát. Az amerikai elnök ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nem áll szándékában amerikai vagy NATO-csapatokat – az egyébként nem NATO-tagállam – Ukrajnába telepíteni.

Az ukrán diplomácia vezetője, Dmitro Kuleba szerint Kijevnek nincs kifogása azokkal a javaslatokkal szemben, amelyeket az Egyesült Államok a válság enyhítését célzó tárgyalások részeként Oroszországnak küldött. Moszkva biztonsági garanciákról szóló követeléseinek része az is, hogy Ukrajnát ne vegyék fel a NATO-ba. Kuleba úgy vélekedett, hogy jelenleg nincs akkora orosz haderő az ukrán határnál, amellyel Oroszország teljes körű háborút indíthatna Ukrajna ellen. Az Ukrajna határa mentén és a megszállt területeken felhalmozott orosz csapatok száma nagy, és közvetlen veszélyt jelent az országra, azonban jelen pillanatban ez a létszám nem elegendő az Ukrajna elleni teljes körű offenzívához – fogalmazott a külügyminiszter.

Az orosz diplomáciai tárca közlése szerint szerda délután meg is érkezett Washington írásos válasza a biztonsági garanciákra vonatkozó javaslatokra, amelyet John Sullivan amerikai nagykövet adott át az orosz külügyminisztériumban. Az üzenet tartalmáról lapzártánkig nem hoztak nyilvánosságra részleteket.

Ezt megelőzően Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Moszkvában kijelentette, hogy Oroszország megteszi a szükséges ellenlépéseket, ha nem érkezik konstruktív válasz az Egyesült Államoktól, és a Nyugat folytatja agresszív irányvonalát Mindenesetre mindenkinek abból kell kiindulnia, hogy Oroszország és polgárai biztonsága feltétlen prio­ritás, és ezt minden körülmények között megbízhatóan biztosítani fogjuk – tette hozzá.

Washington külön választ tervez küldeni az úgynevezett biztonsági követelményekről a NATO-nak is. Jens Stoltenberg főtitkár közölte: a szövetség meg fogja ismételni, hogy nem hajlandó engedni Oroszországnak a kulcsfontosságú elvek tekintetében. Ezek közé tartozik, hogy Európa minden államának joga van megválasztani a saját útját, illetve azt, hogy biztonsága szavatolása érdekében milyen szervezet része kíván lenni.

Kapcsolódó írásaink