Külföld

Jogsértő a magyaroknak járó helyreállítási pénzek visszatartása

Az Európai Parlament (EP) gazdasági és pénzügyi, valamint a foglalkoztatási és szociális bizottságai szerdán közösen elemezték az európai gazdasági helyzetet az Európai Bizottság (EB) illetékeseivel, Valdis Dombrovskis ügyvezető alelnökkel, Paolo Gentiloni gazdaságpolitikáért felelős biztossal és Nicolas Schmittel, a foglalkoztatási jogok biztosával. Győri Enikő fideszes EP-képviselő a hazánknak járó helyreállítási forrásokról kérdezte Gentiloni biztost. A képviselő rámutatott: súlyos jogsértésben van a az EB.

Jogsértő a magyaroknak járó helyreállítási pénzek visszatartása
Győri Enikő fideszes EP-képviselő
Fotó: MH/Purger Tamás

Győri Enikő elmondta, hogy a helyreállítási alapnak létfontosságú szerepe van a gazdaság Covid-válság utáni talpraállításában: „Gentiloni biztos úr az ülésen nem vonta kétségbe azt az állításomat, miszerint jogszerűtlen egyenlőtlenséget teremt, ha egyes tagállamok megkapják a helyreállítási pénzt, míg mások nem" - olvasható a Fidesz EP-csoportjának lapunkhoz eljuttatott közleményében.

A képviselő az ülésen emlékeztetett Gentiloni múlt heti kijelentésére, amelyben a Gazdasági és Pénzügyminiszteri Tanács ülésén a biztos elismerte, hogy a „diszkriminációmentesség az oktatás területén" kérdése a magyar terv jóváhagyása visszatartásának egyik indoka, holott eddig tagadta a brüsszeli testület, hogy a gyermekvédelmi törvény miatt érné Magyarországot ez a hátrányos megkülönböztetés.

„A biztos úr kérdésemre az oktatás problémáját részletek nélkül említette, mint a források visszatartásának egyik okát, a jól ismert vádaskodások - korrupció, igazságszolgáltatás - mellett. Mindeközben tudjuk, hogy objektív mérce alapján Magyarországnak ezeken a területeken sincs takargatni valója. Gentiloni úr, bár erre kifejezetten kértem, semmilyen jogalapot sem nevezett meg, tehát a helyreállítási források szabálytalan visszatartásával súlyos jogsértésben van a Bizottság" - fogalmazott Győri Enikő.

Kapcsolódó írásaink