Külföld

Hallgat Sorosról az európai baloldal

Újabb ideológiailag motivált, egyoldalú, Magyarországot hamis állításokkal támadó jelentést fogadott el az Európai Parlament egyik különbizottsága.

Hallgat Sorosról az európai baloldal
Soros György
Fotó: AFP/Fabrice Coffrin

Összehangolt európai stratégiát sürget az Európai Parlament külföldi beavatkozással foglalkozó különbizottsága, az INGE az európai demokratikus folyamatokba történő beavatkozás ellen kedden elfogadott jelentésében.

A dokumentumról várhatóan februárban vagy márciusban szavaz az EP plenáris ülése. A különbizottságban szinte kizárólag a balliberális frakciók, valamint az Európai Néppárt képviselői támogatták a jelentést – például a Momentum képviselője, Donáth Anna –, a jobboldali, szuverenista képviselők nemmel szavaztak, köztük a fideszes Bocskor Andrea és Hidvéghi Balázs is.

A jelentésben részletezik, miképp erősítheti az unió a külföldi beavatkozással szembeni ellenállóképességét, a szöveg ezúttal is tele van ideológiai, elfogult mondanivalóval és Magyarországot támadó, hamis információkkal. Egyebek mellett azt állítják, hogy a kormány illegálisan figyelt meg újságírókat a Pegasus szoftverrel, továbbá elítélik a Fudannal és a Soros György-féle Közép-Európai Egyetemmel kapcsolatos döntéseket.

A szöveg szinte kizárólag az orosz és kínai beavatkozással foglalkozik, egy szó sem esik benne a Soros-hálózathoz tartozó NGO-k lobbitevékenységéről. A nemzeti szuverenitást csorbító javaslatokat tesznek a tagállamok nemzetbiztonságát érintő kérdésekben és ezúttal sem maradtak ki az ideológiailag motivált kijelentések az LMBTQ-közösség ügyében, e téren is uniós fellépést sürgetnek.