Külföld

Harmadik nekifutásra révbe ért Friedrich Merz

Visszavezetné a jobboldalra pártját a német Kereszténydemokrata Unió új elnöke, aki erős ellenzéki szerepre készül, és már első beszédében a kancellárt bírálta

A német kereszténydemokraták kongresszusának delegáltjai megerősítették a párttagok döntését, így Friedrich Merzet választották a CDU új elnökének. A párt konzervatív szárnyához sorolt politikus egyértelmű irányvonal kialakítását és a párt megújítását ígérte.

Harmadik nekifutásra révbe ért Friedrich Merz
Tétlenséggel vádolja a német kancellárt a CDU új vezetője
Fotó: AFP/Michael Kappeler

A szavazatok 94,62 százalékával Friedrich Merzet választotta elnökévé szombaton a német ellenzéki Kereszténydemokrata Unió (CDU). A konzervatív párt on­line kongresszusán a 983 küldöttből 915-en voksoltak a 66 éves politikusra. A döntést formálisan még levélszavazáson is meg kell erősíteni, amelynek az eredményét január 31-én teszik közzé.

A mostani volt az első pártelnök-választás, amelynek során a tagság véleményét is kikérték. A tavaly év végén lezajlott szavazásban részt vevő tagok 62,1 százaléka támogatta, hogy Friedrich Merz legyen a múlt szeptemberi szövetségi választáson elszenvedett vereség, a párt történetének legrosszabb, 24,1 százalékos eredménye után lemondott Armin Laschet utódja a pártelnöki székben. Ezért a pártkongresszus döntése csupán formalitásnak minősül.

Merz először 2018-ban jelentkezett be a pártelnökségért, miután Angela Merkel akkori kancellár bejelentette, hogy lemond a CDU vezetéséről. Merz 2018-ban Annegret Kramp-Karrenbauerrel szemben maradt alul, később, 2021 január-jában Armin Laschet győzte le a politikust.

A kongresszuson a párt főtitkárának Mario Czaja szövetségi képviselőt, korábbi berlini szociá­lis szenátort választották a voksok 92,9 százalékával. Az öt pártelnök-helyettes személyéről is döntés született, eszerint a jövőben Michael Kretschmer szászországi miniszterelnök, Carsten Linnemann, Silvia Breher, Andreas Jung és Karin Prien lesz alelnök. A CDU kincstárnokának Julia Klöckner korábbi földművelésügyi minisztert választották.

A kongresszuson Merz azt mondta, mélyen meghatotta a választási eredmény, amelyet erős felhatalmazásnak nevezett. Szerinte a pártnak határozott vezetésre és egyértelmű irányvonalra van szüksége. „Nem veszítettük el az önbizalmunkat” – fogalmazott, hozzátéve, be kell fejezni a vitákat, amelyek csak ártanak a pártnak. Beszélt arról is, hogy a választási vereség egy új kezdet lehet a CDU számára, ő pedig készen áll arra, hogy megragadja ezt a lehetőséget.

Merz tétlenséggel vádolta meg Olaf Scholz kancellárt. Az új pártelnök szerint a szociáldemokrata politikus az oltási kötelezettségről, a magas inflációról és az ukrán–orosz válságról szóló vitákban sem bizonyította, hogy képes a vezető szerepre. Rámutatott a német társadalom egy részének egyre fokozódó radikalizációjára is. Merz szerint a CDU „a jól megerősített demokrácia oldalán áll”, és elítéli „a politikai szélsőségesség minden formáját”.

A kongresszuson elmondott búcsúbeszédében Laschet kiemelte, meggyőződése szerint a CDU Merz vezetésével meg fogja találni a kiutat a válságból. Szerinte az elmúlt év olyan volt pártja számára, mint egy hullámvasút, a szövetségi választáson elszenvedett vereség pedig „nyílt sebet” okozott a CDU-nak. A távozó pártelnök vállalta a felelősséget a vereségért.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom