Külföld

Párizs előrelépést akar a menekültügy terén

Jelentősen emelkedett a menedékkérők száma tavaly Németországban az előző évekhez képest – Tömeggyilkossággal vádolja a lengyel hatóságokat a fehérorosz nyomozóbizottság

Miközben egyre nő az Európára nehezedő migrációs nyomás, továbbra sincs megoldás a közös uniós menekültügyben. Most a francia soros elnökség igyekszik előrelépést elérni a hosszú évek óta holtpontra került vitában. A fehérorosz hatóságok ismét a lengyeleket bírálják, míg az egyiptomi elnök az EU migrációs politikájával elégedetlen.

Párizs előrelépést akar a menekültügy terén
Mára Franciaország is komoly tranzitzónává vált a migránsok számára
Fotó: AFP/Ben Stansall

A soros uniós elnökség fél éve alatt a francia kormány sok elődjéhez hasonlóan előrelépést akar elérni a közös európai menekültpolitikában. A brüsszeli Politico című lap tegnapi hírlevelében írt a francia stratégiáról, amely szerint az Európai Bizottság migrációs paktumáról szóló tárgyalások során nyilvánvalóvá vált, mely kérdésekben tudnak a tagállamok már most együtt dolgozni, és melyek azok az ügyek, amelyek esetében még fel kell építeni az együttműködés alapjait.

A francia elnökség szerint fontos, hogy sikerüljön egyensúlyt találni a felelősség és a szolidaritás között. A menekültügyi eljárások bizonyos szakaszait már az uniós külső határokon elkezdenék, azok pontos menetét Párizs az elkövetkező hetekben szeretné meghatározni. A migránsok elosztásáról szólva a francia elnökség, bár nem említi a mechanizmus kötelezővé tételét, nagyobb szolidaritást vár el a tagállamoktól a migráció által leginkább sújtott országokkal szemben.
Németországban egyébként tavaly jelentősen nőtt a menedéket kérők száma az előző évekhez képest.

A szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal adatai szerint 2021-ben csaknem 190 800-an adtak be menedékkérelmet a német hatóságokhoz. Ez a szám 2020-ban, köszönhetően a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásoknak, 122 ezer volt. A legutóbb 2017-ben volt a tavalyinál magasabb a menedékkérelmek száma, akkor 222 600-an folyamodtak nemzetközi védelemért Németországban.

Bár a lengyel–fehérorosz határon jelenleg békésebb a helyzet, a fehérorosz nyomozóbizottság (SZK) tegnap tömeggyilkossággal vádolta meg a lengyel hatóságokat. Az SZK közleménye szerint a decemberben Fehéroroszországba szökött lengyel katona, Emil Czeczko azt állította, hogy társaival együtt több mint kétszáznegyven embert gyilkoltak meg, és a lengyel biztonsági erők tömegesen temették el a halottakat az erdőben. Az SZK további vizsgálatot folytat az ügyben.
Az egyiptomi elnök egy konferencián az Európai Uniót bírálta, amely szerinte nem akarja befogadni a migránsokat. Abdel-Fattah esz-Szíszi szerint hatmillió menekült él az országban, akik között sokan vannak olyanok, akiket az euró-
paiak nem akarnak befogadni.

Kapcsolódó írásaink