Külföld

Deutsch: Az EU menekültügyi és migrációs rendszere működésképtelen

„Európa évek óta háborúban áll az illegális migráció áradatával és az azt támogató erőkkel, sEurópát ebben a harcban kizárólag a tagállamok védik” - jelentette ki Deutsch Tamás szerdán az Európai Parlamentben, ahol a testület plenáris vitát tartott az Európai Tanács december 16-17-i ülésének előkészítéséről.

Deutsch: Az EU menekültügyi és migrációs rendszere működésképtelen
Deutsch: Az EU menekültügyi és migrációs rendszere működésképtelen
Fotó: MH

Az Fidesz EP-képviselőcsoportjának vezetője felszólalásában kijelentette: a brüsszeli bürokrácia kedvezőbb esetben csupán tehetetlenkedik és akadékoskodik, rosszabb esetben viszont hátba támadja az unió külső határait, az európai emberek millióit megvédő tagállamokat.

A fideszes képviselő szerint mindeközben napnál világosabb, hogy az európai menekültügyi és migrációs rendszer működésképtelen. „Sürgősen olyan uniós szabályozás kell, amelyik gátat vet végre az illegális határátlépéseknek és a menedékjoggal való tömeges visszaélésnek. Az Európai Bizottságnak pedig segítenie kell a határokat az erejük megfeszítésével védő tagállamoknak, mégpedig úgy, ahogyan azok szeretnék. A EB eddigi javaslatai ugyanis pont az ellenkező irányba mennek, minden benne van, ami nem kell és semmi nincs benne, ami viszont kell a határvédelemhez” - emelte ki.

„Európa csak úgy maradhat a béke és a biztonság kontinense, ha megvédi polgárait az illegális migráció fenyegetésétől” - emlékeztetett Deutsch Tamás.

Az EB fokozná a Moszkva elleni szanciókat

Az Európai Unió készen áll arra, hogy fokozza a szankciókat, továbbá példátlan intézkedéseket vezessen be Oroszoroszággal szemben, amennyiben Moszkva további agressziót tanúsít Ukrajna ellen - jelentette ki Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az EP plenáris ülésén.

Az elnök a csütörtökön kezdődő egynapos EU-csúcs előkészítését tárgyaló vitában elmondta: az Európai Unió szorosan együttműködik az Egyesült Államokkal a szankciós lehetőségek kidolgozásában, amelyek túlmutatnak az Oroszország pénzügyi és gazdasági tevékenységét célzó büntetőintézkedéseken, és az energetikai ágazatot, a kettős felhasználású termékeket, illetve a védelmi ágazatot is érintenék.

„A további agresszióra adott válaszunk a meglévő szankciók erőteljes fokozása és kiterjesztése lehet. Természetesen készen állunk további, példátlan intézkedésekre, amelyek súlyos következményekkel járnak Oroszország számára” - jelentette ki.

Az EU kiáll Ukrajna területi integritása mellett

Von der Leyen hangsúlyozta: az EU továbbra kiáll Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett. Felhívta a figyelmet, arra is, hogy Moszkva nyílt kísérletet folytat az EU-barát moldovai kormány megfélemlítésére is, azáltal hogy csökkenti a gázszállítást az energiaválság közepette.

Meg kell védeni a társadalmakat és a demokráciákat az ilyen cinikus geopolitikai hatalmi játszmáktól - húzta alá. Hozzátette: az unió jó kapcsolatokat akar Oroszországgal, de ez elsősorban a moszkvai vezetés viselkedésétől függ.

Az elnök a járványhelyzettel kapcsolatban kijelentette: a koronavírus erősen fertőző omikron változata január közepére dominánssá válik Európában, míg a jelenlegi új fertőzések a delta változatnak tulajdoníthatók. Elmondta, hogy körülbelül száz napra lesz szükség, az omikron ellen is védelmet nyújtó kiigazított vakcina előállítására, de megerősítette, hogy Európa mostanra már sokkal jobban felkészült a járvány leküzdésére.

„Több mint 300 millió embert oltottak be az EU-ban, 62 millióan vették fel a harmadik oltást, ez tekinthető eddig a leghatékonyabb védelemnek az omikron variáns ellen” - tette hozzá.