Külföld

A lezárások alatt tartott parti miatt mondatnák le Johnsont

Vizsgálat indult

Elnézést kért a parlament szerdai ülésén Boris Johnson brit kormányfő a koronavírus-járvány megfékezésére 2020 tavaszán elrendelt zárlat idején rendezett Downing Street-i kerti összejövetelért.

A lezárások alatt tartott parti miatt mondatnák le Johnsont
Boris Johnson
Fotó: AFP

A miniszterelnököt  lemondásra szólította fel Sir Keir Starmer, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője és több más képviselő is, köztük Ed Davey, a Liberális Demokraták vezetője és Ian Blackford, a Skóciában kormányzó Skót Nemzeti Párt alsóházi frakciójának elnöke. Johnson emlékeztetett, hogy az ügyben hivatalos vizsgálat folyik, és meg kell várni ennek eredményét.

Kijelentette, vállalja a teljes felelősséget a történtekért, de az MTI szerint nem tett egyértelmű utalást arra, hogy elmarasztaló vizsgálati jelentés esetén távozik-e hivatalából. Az ügyet az ITV brit kereskedelmi televízió hozta nyilvánosságra kedden, miután eljutott hozzá egy e-mail, amelyben Martin Reynolds, Johnson személyi titkára tisztviselőket hívott meg 2020. május 20-ra egy kerti partira. A meghívóban az is szerepelt, hogy italt mindenki hozzon magával.

A The Telegraph két felmérést is idézett a témában, az üzenetük egyértelmű: a YouGov szerint 56, a Savanta ComRes szerint pedig 66 százalék Johnson lemondását akarja. Utóbbi kutatónak 36 százalék azt mondta, mostantól kevésbé tartja be a szabályokat.

Kapcsolódó írásaink