Külföld

Ellenállást hirdettek francia egyetemisták

A hallgatók megelégelték a folytonos fenyegetést és megfélemlítést radikális baloldali diáktársaik részéről

Francia egyetemisták egy nyilvános levelet tettek közzé, amelyben a progresszív diáktársaik és az őket toleráló vezetés által létrehozott totalitárius légkörre panaszkodnak. Szerintük az önjelölt radikális baloldali cenzorok kisajátítják az igazságot, és az erőszaktól sem riadnak vissza.

Ellenállást hirdettek francia egyetemisták
Baloldali hallgatók állnak ki a transzneműek jogai mellett egy tüntetésen
Fotó: AFP/Estelle Ruiz

Visszavágtak a francia diákok az egyetemeiket kisajátító radikális baloldali cenzúrának. A Le Figaro francia napilap hasábjain megjelent cikkben a politikatudományi intézmények hallgatói elítélik a vita hiányát a felsőoktatáson belül és a mindenütt jelenlévő hivatalos és nem hivatalos cenzúrára panaszkodnak. Figyelmeztettek az amerikai egyetemekről érkezett úgynevezett „cancel culture” (az eltörlés kultúrája) pusztító hatására is, amely szerintük egy olyan körülhatárolt intellektuális buborékból származik, amely mindent és mindenkit maga alá akar rendelni.

A cikk szerzői arra figyelmeztetnek, hogy ezeket a súlyos egyetemi túlkapásokat komolyan kell kezelni, hiszen olyan fiataloktól származnak, akik a közeljövőben Franciaország politikai és gazdasági elitjét fogják képezni. „Azok, akik cenzortanoncnak állítják be magukat, holnap újságírók, képviselők, írók, értelmiségiek, egyetemi tanárok lesznek. Röviden: uralni fognak minden hatalmi struktúrát” – írják a tiltakozó diákok.

Az cikk aláírói szerint az önjelölt fiatal cenzorok nyomást gyakorolnak minden hallgatóra vagy professzorra, aki eltávolodik a progresszív vonaltól. Ez szerintük a kritikai szellem kihalását jelenti. Nemcsak a jobboldali diákegyesületek a célpontok, hanem mindazok, akik nem hajlandók magukat alávetni az antigyarmatosító, LMBTQ-párti és antiszexista dogmáknak.

A diákok szerint ezt a progresszivizmust korunk legnagyobb gonoszságai táplálják: egyrészt az elutasítástól való félelem és az intellektuális lustaság, másrészt a megalománia és az áldozatszerep felvétele. Az új cenzorok kisajátítják az igazságot, és személyes kudarcaikat az „elnyomó rendszer” feltételezett hibáival igazolják. A velük egyet nem értőkkel szemben akár fizikai kényszert is alkalmaznának.

A francia diákok példaként felhozták azt a „haladók” által sorozatosan bevetett módszert, hogy amikor egy nem fősodratú baloldalinak vélt szónokot felkérnek, hogy beszédet tartson az egyetemen, akkor számtalan radikális diákegyesület lázad fel és figyelmezteti az egyetemi vezetőséget a küszöbön álló „veszélyre”. A tiltakozásokat olyan ideológiai profilú egyének szervezik, akik kisajátítják annak jogát, hogy az egész hallgatói közösség nevében beszéljenek. „Ez a kis világ terrorizálja egyetemi vezetőséget, és sürgeti őket, hogy tiltsák le a konferenciákat a botrány elkerülése végett” – írják a francia diákok.

Nem szabad azonban megfeledkezni arról, hogy az ottani oktatási intézmények alapvető értéke a reflexió, a vita és a véleménynyilvánítás szabadsága. Arra is emlékeztettek, hogy az egyetemek részben az állam által finanszírozott közintézmények. Az adófizetőknek joguk van elvárni azt, hogy az általuk pénzelt intézményekben a diákok szabadon merjenek hazafias, hagyománytisztelő diskurzust folytatni, és ezért ne kapjanak fenyegetéseket, és ne legyenek kiközösítve.

Szerintük a francia egyetemeken a ma kialakult klíma „halálos”, ez a totalitárius, progresszív nézetek rendszeresítéséhez és minden, ezekkel ellenkező gondolat megsemmisítéséhez vezet.

Röviden
 

A francia Republikánusok párt egykori alelnöke Guillaume Peltier bejelentette, hogy csatlakozik a jobboldali elnökjelölthöz, Éric Zemmourhoz. Azt mondta: Zemmour az egyetlen jelölt, aki képes legyőzni Emmanuel Macront. Megfigyelők szerint Peltier az első igazi nehézsúlyú politikus, aki csatlakozott a volt francia publicista kampányához.
 

Az IFOP központ új felmérése szerint a franciák több mint fele, ötvenhárom százaléka határozottan vagy valamelyest értett egyet azzal az állítással, hogy Franciaország a fehér fajú és keresztény vallású emberek nemzete. További 64 százalékuk úgy gondolja, hogy az iszlám veszélyt jelent Franciaország identitására.
 

Komoly fejtörést okozhat Emmanuel Macron elnöknek a Les Echos újság Franciaország EU-ból való kilépésével kapcsolatos felmérése. Eszerint a franciák mindössze 27 százaléka gondolta úgy, hogy az Európai Unió inkább előnyös, mint hátrányos az ország számára. A megkérdezettek 72 százaléka negatívan vagy semlegesen vélekedett a blokkról.
(DD)

Kapcsolódó írásaink