Külföld

Nagyot kockáztat Macron

Egybeesik a francia uniós soros elnökséggel az államfőválasztás kampánya, belpolitikai súlya is lesz annak, teljesülnek-e kitűzött célok vagy sem

Óriási a tét Emmanuel Macron francia elnök számára a következő hónapokban. Egyszerre kell irányítania az uniós francia soros elnökségét és készülnie az áprilisi államfőválasztásra.

Nagyot kockáztat Macron
Az uniós elnökség sikere segítheti Macron elnökválasztási kampányát
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Nagy a nyomás Emmanuel Macron francia elnökön amiatt, hogy a következő fél évben országa tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét. Az RFI, a francia nemzetközi közszolgálati rádió elemzésében felidézte, Macron ambiciózus terve kritikusai szerint túl sok hat hónapra, és egyébként is inkább az áprilisi elnökválasztás előtti kampányának része.

A soros elnökség kapásból belpolitikai csetepatéval indult, hiszen a jobboldali ellenzék nyomásának engedve a párizsi vezetés levette a Diadalívre kiakasztott óriási uniós lobogót.

Az RFI szerint a soros elnökség lehetővé teszi Macron számára, hogy az európai politika színpadának közepére álljon a tavaly leköszönt német kancellár, Angela Merkel helyett. Ráadásul a kampányban is újabb platformot jelent számára az elnöki tisztség.

A francia elnökségi programban fontos szerepet kapott az illegális migráció kezelése, a schengeni övezet külső határainak védelme, valamint a menedékjoggal való visszaélés megakadályozása. Macron azért is kapott bírálatokat, mert az évek óta megoldatlan probléma beemelése a program prioritásai közé hasznos a francia elnökválasztási kampány szempontjából, hiszen az elnök jobboldali kihívói kemény hangot ütnek meg a témában. A francia balliberális oldal fel van háborodva: az RFI idézte David Cormand zöldpárti európai parlamenti képviselőt, akit már az is zavar, hogy Macron megoldandó problémaként tekint a bevándorlásra.

A soros elnökségi programoknak egyébként meg kell felelniük különböző elvárásoknak, például figyelembe kell vennie az előző elnökség prioritásait is. Párizsnak például foglalkoznia kell a közös klímavédelmi célkitűzésekkel is. Frederic Allemand, a Sciences Po oktatója túlzottnak nevezte azokat a félelmeket, hogy Macron belpolitikai céljaira tudná felhasználni az uniós elnökséget.

Az uniós ügyekkel foglalkozó Euractiv hírportál megfogalmazása szerint Macron hazardírozik, mégpedig nagy tétben. A soros elnökség még Franciaország tapasztalatával és súlyával sem lesz könnyű feladat. Ha Macron sikeresen valósítja meg programját, megmutatja kompromisszumkészségét és nemzetközi tekintélyét, az jól jön majd neki a kampányban, hiszen fő bázisa Európa-párti. Ha viszont kudarcot vall, kihívói keményen számon kérik majd rajta. A portál szerint már az is felért egy kis vereséggel Macronnak, hogy a Diadalíven alig huszonnégy óráig maradhatott kint az uniós zászló.

Az elnökség első hetei mindenképpen sűrűk lesznek. Párizsban holnap és holnapután fogadják az Európai Bizottság tagjait. Január 19-én Emmanuel Macron Stras­bourgba látogat, ahol beszédet tart az Európai Parlament plenáris ülésén. Február 11-én ő elnökli majd a franciaországi Brestben tartandó Egy Óceán csúcstalálkozót – amely az óceánok és tengerek védelméről szól –, majd 17–18-án az EU és az Afrikai Unió vezetői találkoznak Brüsszelben.

Kapcsolódó írásaink