Külföld

Sikerült megfékezni a dél-afrikai parlamentben tomboló tüzet

Sikerült megfékezni a tüzet, amely vasárnap a kora reggeli órákban lobbant fel a Dél-afrikai Köztársaság parlamentjének épületében, és hatalmas pusztítást végzett - tájékoztatott a helyi tűzoltóság hétfő reggel.

Sikerült megfékezni a dél-afrikai parlamentben tomboló tüzet
Teljesen a lángok martalékává vált a dél-afrikai parlament ülésterme
Fotó: Obed Zilwa / AFP

Jermaine Carelse, a fokvárosi tűzoltóság szóvivője elmondta, hogy a lángokat - amelyekkel több mint 24 órája küzdenek a tűzoltók - az éjszaka folyamán sikerült fokozatosan visszaszorítani. Ugyanakkor megjegyezte, hogy az épület legrégebbi részében továbbra is pusztít a tűz. Itt több mint négyezer műalkotás és ereklye található, egyesek a 17. században keletkeztek. Úgy tűnik, hogy a parlament ritkaságokat is tartalmazó könyvtára megmenekült az enyészettől. A pusztítás pontos mértékét még nem tudni.

Carelse tájékoztatott, hogy a legtöbb kár a nemzetgyűlésnek otthont adó épületrészben keletkezett, amelyet hónapokig nem fognak tudni használni.

A parlamenti épületegyüttes három részből áll: az egyik a jelenlegi nemzetgyűlésnek ad otthont, a másik a felsőháznak, a harmadik pedig a történelmi épület, ahol régebben üléseztek a képviselők.

A felső- és az alsóház elnöke, illetve a kormány tagjai a nap folyamán találkoznak, hogy felmérjék a pusztítást.

A tűz vasárnap, a kora reggeli órákban keletkezett a parlamenti épületegyüttes legrégebbi szárnyában, amely 1884-ben készült el, s ahol több faburkolatú ülésterem is található. A vizsgálatok szerint két különböző helyszínen is fellobbantak a lángok. A tűz azért terjedhetett el, mert az automata tűzoltórendszer csődöt mondott. A történtekről 24 órán belül jelentést nyújtanak be Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnöknek, aki vasárnap a helyszínen járt.

A parlament épületében letartóztattak egy 49 éves férfit, aki ellen vádat emeltek betöréses lopás, gyújtogatás és állami tulajdon veszélyeztetése miatt - közölte a dél-afrikai rendőrség elit egysége.

A kétkamarás dél-afrikai parlament székhelye 1910 óta Fokváros, míg a kormány Pretoriában ülésezik.

A törvényhozás épületében tavaly márciusban is volt egy tűzeset, de akkor gyorsan sikerült megfékezni a lángokat. Tavaly áprilisban pedig a tengerparti városra néző Asztal-hegyen ütött ki tűz, és elpusztította a tekintélyes Fokvárosi Egyetem könyvtárának egy részét.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom