Külföld

Scholzé marad az utolsó szó a külpolitikában

A kancellári hivatal nem fogja átengedni a fontos, Európát érintő döntések meghozatalát a zöldpárti Baerbocknak – mondta lapunknak Bauer Bence, a Magyar–Német Intézet igazgatója

A német szociáldemokraták az elmúlt huszonhárom évből tizenkilencben kormányzati pozícióban voltak, így nem mondhatják azt, hogy minden döntés rossz volt, óvatosabb politikát kell folytatniuk – véli a Mathias Corvinus Collegium Magyar–Német Intézetének igazgatója. Bauer Bence lapunknak a Zöldek külpolitikai befolyásszerzési kísérleteiről, valamint az új külügyminiszter és a kancellár nézetkülönbségeiről is beszélt.

Scholzé marad az utolsó szó a külpolitikában
Olaf Scholz kancellárként minden tárca tevékenységét figyelemmel kíséri
Fotó: AFP/Omer Messinger

Az új német kormány hivatalba lépésével egyes kormányok köré­ben, Európa-szerte és az Atlanti-óceánon túl is reményt keltett, hogy Olaf Scholz kancellár változtathat elődje, Angela Merkel „legyünk mind barátok” álláspontján, és határozott véleményt képvisel majd a külpolitikai ügyekben – írta a brüsszeli Politico. A lap szerint ugyanakkor úgy tűnik, a szociáldemokrata szövetségi kormányfő folytatni fogja a merkeli politikát.

Hasonlóan vélekedik Bauer Bence, a Mathias Corvinus Collegium Magyar–Német Intézetének igazgatója is, aki lapunknak Scholzról szólva elmondta, az új kancellár nagyon mértéktartó, óvatos, kimért, mérsékelt politikus, ebben hasonlít elődjére. Azt is fontos megjegyezni, hogy Scholz az előző ciklusban Merkel helyettese, azaz alkancellár volt, sőt, korábban Merkel minisztereként is dolgozott – tette hozzá, úgy folytatva: a szociáldemokraták az elmúlt huszonhárom évből tizenkilencben a kormányzati pozícióban voltak, ebből kifolyólag nem mondhatják azt, hogy minden meghozott döntés rossz volt, az SPD-nek óvatosabb politikát kell folytatnia. Bauer Bence szerint Scholz is ebben a szellemben fogja országát irányítani.

A Politico írt arról is, hogy az első jelek alapján az új kancellár kerüli a konfrontációt annak érdekében, hogy megóvja Németország gazdasági érdekeit. Azzal kapcsolatban például, hogy a német kormány csatlakozik-e a kínai téli olimpiával kapcsolatos diplomáciai bojkotthoz, az együttműködés fontosságát hangsúlyozta. Berlinnek ugyanakkor számolnia kell az Egyesült Államok által rá nehezedő nyomással, hogy sorakozzon fel Washington mögé Kínával és Oroszországgal szemben.

Ezzel összhangban a demokrata Joe Biden vezette adminisztrációban reményt keltett az is, hogy az új német külügyminiszter, a zöldpárti Annalena Baerbock szigorúbb fellépést sürget Pekinggel kapcsolatban. Rolf Mützenich, a szocdemek parlamenti csoportjának vezetője viszont a közelmúltban a német közszolgálati rádiónak azt mondta, a kormánykoalíció „okos külpolitikát fog folytatni, amelyet mindenekelőtt a kancellária irányít”. A nyilatkozat tiltakozást váltott ki a Zöldek körében, ennek ellenére kicsi az esélye annak, hogy Baerbock képes lesz szembe szállni Scholzcal a külpolitika terén.

Bauer Bence felhívta a figyelmet arra, hogy a kancellári hivatalban többek között az Európa-politikát illetően tükörreferatúra-politikát alakítottak ki, azaz figyelemmel kísérik a tárcák tevékenységét. Ennek eredményeként a Scholz vezette kancelláriahivatal a fontos Európa-politikai döntések meghozatalát nem fogja átengedni a külügyminisztériumnak – tette hozzá a szakértő.

A Mathias Corvinus Collegium Magyar–Német Intézetének igazgatója elmondta, a nézeteltérés már most is látszik Scholz és Baerbock között. Kiemelte, hogy a zöldpárti külügyminiszter fiatal, ambiciózus, a baloldali zöldagendát előnybe helyező politikus, aki harciasabban, aktivistaként lép fel az emberi jogi kérdéseket illetően. A pekingi téli olimpia bojkottjáról szóló javaslata pedig nem egy olyan álláspont, amit a többség támogatna Németországban, sőt, még a kormányon belül sem többségképes.

A helyzetet fokozhatja, hogy a Zöldek úgy próbálnak meg teret nyerni, hogy ők adják a német szövetségi parlament Európa-ügyi bizottságának elnökét, és e tekintetben nagyon sok európai témára rá akarnak látni és fontos ügyekbe akarnak beleszólni – fogalmazott Bauer Bence, hangsúlyozva, hogy ennek ellenére a kormány végső döntését a kancellári hivatalban fogják meghozni.

Kapcsolódó írásaink