Külföld

Alkotmánymódosítást javasol Lukasenka

Februárban tarthatnak népszavazást Fehéroroszországban

Felkerült Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök, valamit a BelTA állami hírügynökség oldalára is hétfő este az alkotmánymódosítás tervezete, amelyet véleményezhet a lakosság. Az alkotmánymódosítást népszavazásra bocsátják, a tervek szerint februárban. A referendum akkor lesz érvényes, ha legalább ötvenszázalékos részvétel mellett a szavazók több mint fele támogatja.

Alkotmánymódosítást javasol Lukasenka
Az ellenzék szerint Lukasenka bebetonozná a hatalmát az új alkotmánnyal
Fotó: AFP/Pavel Bednyakov

A tervezet ismét életbe léptetné azt a korábban – éppen Lukasenka elnöksége idején – törölt módosítást, miszerint az államfő csak két ötéves cikluson keresztül töltheti be a tisztségét. Igaz, ez csak akkor lépne életbe, ha új elnököt választanak, vagyis Lukasenkát még megválaszthatják újabb két ciklusra.

A parlament mandátuma is öt év lenne a jelenlegi négy helyett, és létrejönne az Összfehéroroszországi Népi Gyűlés, amely a törvényhozással párhuzamosan működne. Az új testület ezerkétszáz tagú, az államfő automatikusan a tagja, és az elnöke is lehet, ha megválasztják.

Az MTI összefoglalója szerint a gyűlés évente legalább egyszer ülésezne, és a hatáskörébe tartozna politikai irányvonalak kidolgozása, törvénytervezetek, alkotmánymódosítási javaslatok benyújtása, a Központi Választási Bizottság és a legfelsőbb szintű bíróságok bírái­nak megválasztása, továbbá e testület engedélyezné az elnök javaslatára fehérorosz csapatok külföldi bevetését és az elnök felmentését, ha megsérti az alkotmányt, hazaárulásban vagy más súlyos bűncselekményben találják bűnösnek.

A tervezetet eltérően értékelték a fehérorosz kormány támogatói és ellenfelei. Szergej Klisevics parlamenti képviselő, akit a Belarus 1 csatorna szólaltatott meg, úgy vélte, a javasolt új alkotmány az ország stabilitását és fejlődését biztosítaná. Szvjatlana Cihanouszkaja külföldön élő ellenzéki vezető szerint viszont a tervezet értelmében Lukasenka és Lukasenka között lehet választani.

Lukasenka egyébként tegnap Szentpétervárra utazott a Független Államok Közösségének informális csúcstalálkozójára. A BelTA szerint ma tárgyal Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Kapcsolódó írásaink