Külföld

„Sikerre van ítélve”

Konzervatív politikusok sora, Janez Jansa, Marine Le Pen, Éric Zemmour, Giorgia Meloni és Santiago Abascal is gratulált a köztársasági elnöknek jelölt Novák Katalinnak

Egy sor külföldi konzervatív politikus méltatta Novák Katalint a közösségi médiában, államfői jelölésének bejelentése után.
A családokért felelős tárca nélküli miniszter két éve megkapta a legmagasabb francia állami kitüntetést is.

„Sikerre van ítélve”
Martin Helme, az észt konzervatív párt vezetője, Novák Katalin és Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés elnökjelöltje Varsóban
Fotó: Novák Katalin Facebook-oldala

Lelkesen fogadták a közösségi médiában az európai konzervatív politikusok és közéleti szereplők Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter jelölését a köztársasági elnöki tisztségre.

„Az ön erejével, intelligenciájával, tapasztalatával, emberséges hozzáállásával és altruizmusával nagyszerű jelölt Magyarország államfőjének tisztségére. Sikerre van ítélve” – írta Janez Jansa szlovén jobbközép miniszterelnök, akinek pártja, az SDS az Európai Néppárt tagja.

Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek, valamint az Európai Konzervatívok és Reformisták pártcsaládjának elnöke azt írta, Novák kiváló családügyi miniszter, kivételes nő és barát. Lorenzo Fontana volt olasz családügyi miniszter,
a Liga politikusa szerint Novák Katalint a magyar családok és az euró­pai értékek védelme iránti elkötelezettsége tökéletes jelöltté teszik arra, hogy államfőként vezesse az országot a jövőben. A Matteo Salvini által vezetett párt számos politikusa méltatta a magyar elnökjelöltet a közösségi oldalán.

Santiago Abascal, a spanyol VOX elnöke szerint a hír mérföldkő az európai nők számára, fontos lépés a közös gyökereink, a családok és a határok védelme felé.

Gratulált Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés elnöke és államfőjelöltje is, aki szerint együtt kell működniük a francia-magyar barátságért és a nemzetek Európájáért. Éric Zemmour jobboldali elnökjelölt szerint Novák „magasan hordozza a női kompetencia zászlaját Európában”.

Novák Katalin komoly elismertségnek örvend Franciaországban, hiszen két éve megkapta a Francia Becsületrend lovagkeresztjét. A kitüntetést Budapesten vehette át Benoit Puga tábornoktól, a Becsületrend nagykancellárjától. A tábornok – akinek személyes jelenléte komoly jelzés volt Pascale Andreani nagykövet szerint – azt mondta, Novák Katalin tevékenysége tökéletes példája azoknak, akik sokat tesznek Franciaországért, akiket azért tüntetnek ki, mert elkötelezetten segítik a francia kapcsolatokat, továbbá a frankofónia terjedését, és akik osztoznak a szabadság, egyenlőség és testvériség értékeiben. „Élete jól mutatja azt, hogyan lehet egy háromgyerekes anya egyszerre aktív és talpraesett államtitkár is” – fogalmazott akkor Andreani nagykövet.

A Twitteren gratulált a Nemzetközi Női Demokrata Unió (IWDU) nevű szervezet is, amelynek Novák Katalin 2019 óta alelnöke. Óriási hírnek nevezte Orbán Viktor bejelentését Rod Dreher amerikai konzervatív író is a közösségi oldalán. A The American Conservative újságíróját a nyáron fogadta is Novák Katalin.

Kapcsolódó írásaink

Novák Katalint jelöli államfőnek a Fidesz

ĀA miniszter - első női jelöltként - vállalja a felkérést - „Magyarországot képviselni, az egész magyar nemzetet szolgálni; erre az embert próbáló feladatra készülök hittel, lélekkel, szívvel”