Külföld

„Nem lehet bízni Washingtonban”

Amerikai provokáció készülhet Ukrajnában

A kelet-ukrajnai Donyec-medencében készülnek provokációra amerikai katonai magáncégek vegyi anyagok felhasználásával – jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter az orosz katonai tárca kibővített kollégiumának keddi ülésén.

„Nem lehet bízni Washingtonban”
Vlagyimir Putyin orosz elnök ismét válaszlépéseket helyezett kilátásba
Fotó: AFP

Sojgu elmondta, hogy ismeretlen vegyi összetevőket tartalmazó tartályokat szállítottak Adijivka és Krasznij Liman városba. Az orosz védelmi minisztérium információi szerint a régióban mintegy 120 amerikai zsoldos tartózkodik, akik ukrán különleges egységek és radikális csoportok harci kiképzésével foglalkoznak. Az amerikai katonai magáncégek emberei lőállásokat létesítenek lakóépületekben és szociális jelentőségű létesítményekben – tette hozzá Sojgu.

Oroszország kész megtenni a megfelelő haditechnikai lépéseket, ha a NATO tovább közeledik a határai felé – jelentette ki az ülésen Vlagyimir Putyin elnök. Kiemelte, hogy Oroszországnak nem szóbeli, hanem jogi formába öntött biztonsági garanciákra van szüksége. Hozzáfűzte, hogy az Egyesült Államok esetében viszont ezekben sem lehet megbízni. Emlékeztetett, hogy Oroszországnak az elmúlt években sikerült jó harckészültségi szintet elérnie, mint elmondta, a tempó nagyon tisztességes volt, számukra megfelelő.

Hozzátette, az orosz fegyveres erők felszerelésében a korszerű fegyverzet aránya elérte a 71, a nukleáris erőknél pedig a 89 százalékot. Az orosz elnök szerint a NATO keleti bővítése annak az eufóriának az eredménye, amelyet a hidegháborúban aratott győzelem után a nyugati országok éreztek. A szövetség annak ellenére kezdett el terjeszkedni, hogy Moszkva és a NATO között csaknem szövetségesi viszony alakult ki.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kifejezte Moszkva készségét arra, hogy kétoldalú alapon megvitassa Washington aggályait, de kezdeményezésére egyelőre nem kapott hivatalos választ az amerikai féltől. Andrej Rudenko külügyminiszter-helyettes pedig elmondta, Oroszország a jelenlegi szakaszban nem kívánja bevonni Ukrajnát az Egyesült Államokkal és a NATO-val a biztonsági garanciákról folytatott tárgyalásokba.

Magyar–ukrán katonai csúcstalálkozó

Katonai tiszteletadással fogadta Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka Olekszij Reznikov ukrán védelmi minisztert, valamint Valerij Zaluzhnyi altábornagyot, az Ukrán Fegyveres Erők főparancsnokát kedden Budapesten. A látogatás négyszemközti találkozóval kezdődött, ezt követően a delegációk plenáris tárgyalás keretében tekintették át a két ország aktuális védelempolitikai kérdéseit – adta hírül a Honvédelmi Minisztérium. Az ukrán média szerint a felek közötti tárgyalások középpontjában szerepelt az európai biztonság, az orosz agresszió és az ukrán–magyar katonai együttműködés.
(PZ)

Kapcsolódó írásaink