Külföld

„Örülök, hogy élek”

Ki kell állni a nemzetek keresztény Európájáért, erős jobboldali összefogásra van szükség – hangsúlyozta lapunknak Heinz-Christian Strache

Két és fél év elteltével sem ismerjük az osztrák kormányt megbuktató Ibiza-botrány minden részletét. Heinz-Christian Strache volt alkancellár, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) egykori elnöke puccsnak, merényletnek tartja az ügyet, erről szóló, nemrég megjelent könyvét máris elkapkodták. A lapunknak adott exkluzív interjúban jövőbeni terveiről is beszélt.

„Örülök, hogy élek”
Strache szerint Ausztriának jobban együtt kellene működnie a visegrádi négyekkel
Fotó: Team HC Strache

– Az Ibiza-ügyben kiszivárgott, erősen megvágott videó megbuktatta az Osztrák Néppárt és a Szabadságpárt közös kormányát 2019-ben. Mi volt a legnagyobb félrevezetés a videóban?

– Egy olyan, több mint hétórányi videóanyagról van szó, amely bűnözői módszerekkel, titkosszolgálatokra utaló eszközökkel készült. Voltak benne csalik, irányított kérdések, alkohol. Mindebből összevágtak egy nevetséges, manipulatív, három-ötperces anyagot. Az ebben hallható kijelentések kontextusát ilyen módon tudatosan kicsavarták. Az azóta megjelent, teljes, hétórás felvételből kitűnik, hogy az osztrák ivóvízellátást az alkotmányra hivatkozva védtem, sosem akartam privatizálni, ahogyan azt a médiában állították.

Ebben a hét órában minden korrumpáló ajánlatot határozottan visszautasítottam. Tehát a teljes videó azt bizonyította, hogy szemben a média állításaival nem korrumpálódtam, és kábítószert sem fogyasztottam. Szándékosan nem mutatták be a teljes felvételt, hónapokon keresztül lejáratókampányt folytattak. A cél az volt, hogy Strachénak mennie kell, ez egy puccs volt, merénylet, nem pedig oknyomozó újságírás. Az osztrákok sikeres, megválasztott képviselőjeként bizonyos befolyásos emberek útjában álltam Európában és Ausztriában.

– Miért nem mutatták be vajon a videót már a 2017-es parlamenti választások és az önök kormányra kerülése előtt?

– Nyilván közbejött, hogy azon év augusztusában, pár héttel a felvételek készülte után letartóztatták Tal Silbersteint. Ő már régóta a szociáldemokrata SPÖ kampánytanácsadója volt, lejárató, mocskos kampányokért volt felelős, sőt Afrikában kormányok megbuktatásáról is ismert. Ekkor az Ibiza-manipulációt a háttérből elhalasztották.

– Amikor kiderült, hogy a teljes felvétel fényében megdőltek az önnel szembeni vádak, miként járt el a média? Ezekről a fejleményekről is olyan aktívan beszámoltak, mint a botrányról?

– Nem, egyáltalán nem. Épp ellenkezőleg. A mai napig nem tisztázták, nem tették helyre a dolgokat, és nem kértek bocsánatot – csak néhány médium. Ahogy mondtam, a céljuk az volt, hogy eltávolítsanak, az Ibiza-videó készítőit segítették, a megrendelők érdekében jártak el. A mai napig nem követték vissza annak a hatszázezer euró értékű Krugerrand-érmének a nyomát, amellyel valakik a videóért fizettek.

Olyan sokan azért nem birtokolhattak ekkora értéket az elmúlt tíz évben a német nyelvű országokban. Ki, melyik banktól és mikor vette meg ezeket? A mai napig nem találták meg vagy nem is akarják megtalálni a videóban szereplő, csalinak használt nőt. Ahogyan Wolfgang Schäuble (a német parlament volt elnöke – a szerk.) is mondta, titkosszolgálati módszerektől bűzlik az ügy, ezt a törvénytelen akciót bűnözői köröknek szervezhették ki. Megdöbbentő, mi minden lehetséges ma Ausztriában és Európában.

– Mi a célja a most megjelent, Az Ibiza-merénylet (Das Ibiza Attentat) című könyvével?

– Számomra ez egy fontos, személyes újraértékelése volt az eseményeknek, a tapasztalataimnak. Fordulópont volt az életemben. Egy Ibiza-merénylet. Örülök, hogy élek, sajnos Jörg Haider nem volt ilyen szerencsés. De Haider után túl gyanús lett volna, ha egyszer csak egy második FPÖ-elnök is meghal. Nagyon fontos leírni, mi történt valójában, és miért állok ki és harcolok még mindig a meggyőződésemért, az ideáimért, a hazámért, a keresztény Nyugatért. Akár egyszerű polgárként is. A bűnözők vagy akár az úgynevezett mélyállam, a deep state sosem veheti át az irányítást egy demokráciában. Magát a demokráciát és minden politikai tábort meg kell védeni az ilyen bűncselekményektől.

– Milyenek a visszajelzések?

– Nagyon pozitívak. Az első kiadás már elfogyott, most készült el a második, és folyamatosan jönnek a rendelések.

– Milyennek látja a saját jövőjét a politikában?

– Most kizárólag a családomra összpontosítok és a gazdasági építkezésemre. Zajlanak a különböző eljárások, perek, hónapról hónapra elő kell teremtenem a jogi képviselet magas költségeit. Ez könnyen legyűrheti az embert, szinte lehetetlen vele egyedül megbirkózni. Szeretném, hogyha az összes névtelen forrásból származó, hamis vád mielőbb tisztázódna. Amíg ez nem történik meg, nincs értelme a politikának. A nyomozások több mint két és fél éve húzódnak, és valószínűleg még sok évig eltarthatnak. Ez felőrli az embert, folyamatos egzisztenciális nyomást jelent. Megtanultam elengedni a politikát. Polgárként azonban mindig is aktív maradok, kiállok a szabadságunkért, identitásunkért, a nemzetek keresztény Európájáért. Előre nézek.

– Sebastian Kurzot a 2019-es előre hozott választásokon újraválasztották, nemrég azonban egy sor eljárás indult ellene, előbb a kancellári posztról mondott le, majd pedig visszavonult a politikától.

– Szerintem neki is el kellene engednie.

– Néhány héttel a lemondása előtt alkancellárként Budapesten tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnökkel. Milyen együttműködést tervezett Magyarországgal?

– Orbán Viktort a magyar és az európai politika meghatározó, nagyszerű személyiségének tartom. Az volt a tervem, a vágyam, hogy alapítani kell egy európai, patrióta szabadságpártot és egy erős frakciót az Európai Parlamentben. Világ hazafiai, egyesüljenek! – ezzel a szlogennel. Nagyon fontosnak tartom a szoros együttműködést Orbánnal és a visegrádi négyekkel. Mindig is ezt akartam. Helyre kell hozni mindazt a kárt, amit a végzetes merkeli politika okozott Európában. Meg kell menteni a keresztény Európát.

– Apropó, Merkel. Mire számít az új, balliberális német kormánytól?

– Nem jobbra fogják fordítani a dolgokat, hanem folytatják, sőt megerősítik a végzetes merkeli politikát. Felturbózzák az illegális bevándorlást, bevezetik a kötelező oltást, a klímadiktátumaikkal pedig tovább rombolják a német gazdaságot és autóipart.

Kapcsolódó írásaink