Külföld

Öt éve történt a berlini merénylet

Németországban jelenleg is több száz olyan szélsőséges iszlamistát tartanak számon, akik veszélyt jelenthetnek

A német hatóságok tíz terrortámadást akadályoztak meg az öt évvel ezelőtti, az egyik berlini karácsony vásáron történt gázolásos merénylet óta – írta meg a Die Welt című lap a szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) adataira hivatkozva. A BKA jelenleg 554 olyan iszlamistát tart számon Németországban, akik veszélyesek lehetnek a társadalomra, és bármikor merényletet követhetnek el.

Öt éve történt a berlini merénylet
A német főváros központjában emlékeztek a tizenhárom áldozatra
Fotó: AFP/Tobias Schwarz

A cikk felidézte, hogy a 2016-os támadás felfedte a német terrorellenes hatóságok gyengeségeit. Bár a berlini merényletet elkövető Anis Amrit a támadás előtt hónapokig megfigyelték, végül szem elől tévesztették, túl későn vették figyelembe a külföldi titkosszolgálatok figyelmeztetéseit, és sokáig úgy vélték, csupán egy kábítószer-kereskedőről van szó, nem pedig egy dzsihadistáról.

A merénylet évfordulójával kapcsolatosan nyilatkozott a Funke médiacsoport lapjainak Thomas Strobl, a belügyminiszteri konferencia (IMK) elnöke, Baden-Württemberg tartomány belügyminisztere, aki a német biztonsági hatóságok megerősítését sürgette a terror elleni küzdelemben. A kereszténydemokrata politikus azzal vádolta az új német kormányt, hogy elhanyagolja a lakosság védelmét az iszlamista terrorizmussal szemben, amelynek megelőzése nem jelent a kabinet számára prioritást.

A tunéziai Anis Amri 2016. december 19-én egy lopott teherautóval hajtott a berlini Breitscheidplatzon ünneplő emberek közé. A támadásban tizenkét ember vesztette életét, a merénylő rajtuk kívül a jármű sofőrjét is megölte. A Bildnek nyilatkozó túlélők arra panaszkodnak, hogy az állam nem törődik velük bármiről legyen is szó, az egészségügyi következményekről vagy a biztosítókkal és a hatóságokkal vívott harcokról.

A merénylet helyszínén álló Vilmos császár-emléktemplomban tegnap este nyolc óra két perckor, a támadás időpontjában tizenháromszor kongatták meg a harangokat az áldozatokra emlékezve. Frank-Walter Steinmeier szövetségi elnök is beszédet mondott.

Kapcsolódó írásaink

Terrorizmus vagy brutális rendőrállam

ĀA hat évvel ezelőtti véres párizsi támadások kapcsán folyó tárgyalás rámutatott a nyílt társadalom csapdájába került Franciaország súlyos dilemmáira