Külföld

Macron Budapesten

Egyetért a külső határvédelem és az európai biztonság fontosságában hazánk és Párizs; egymásnak adják a kilincset a magyar fővárosban a meghatározó francia politikusok

A politikai véleménykülönbségek mellett több fontos ügyben is azonos állásponton van a magyar és a francia kormány. Emmanuel Macron államfő ma Budapestre látogat, sűrű programja lesz.

Macron Budapesten
Áder János köztársasági elnök (j) fogadja Emmanuel Macron francia elnököt a Sándor-palotában 2021. december 13-án
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Csúcstalálkozót tartanak ma Budapesten a V4-ek kormányfői Emmanuel Macron francia elnökkel. A program szerint Macron először kétoldalú megbeszélést folytat Áder János köztársasági elnökkel, majd Orbán Viktor kormányfővel. Ezt követi a visegrádi vezetők egyeztetése a Várkert Bazárban, amelyhez a francia államfő is csatlakozik. Közös nemzetközi sajtótájékoztatót is tartanak, majd munkavacsorán vesznek részt.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter – akit múlt pénteken egy más témában tartott sajtótájékoztatón kérdeztek Macron látogatásáról és a magyar–francia viszonyról – szerint „a két ország a nézetkülönbségek ellenére számos alapvető fontosságú kérdésben azonos álláspontot képvisel, ilyen például a biztonság és a külső határvédelem, az EU közös agrárpolitikája, valamint a nukleáris energia használata”.

Áder János köztársasági elnök (j) fogadja Emmanuel Macron francia elnököt a Sándor-palota előtt 2021. december 13-án
Áder János köztársasági elnök (j) fogadja Emmanuel Macron francia elnököt a Sándor-palota előtt 2021. december 13-án
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Hasonló szellemben nyilatkozott Emmanuel Macron is, amikor a múlt héten sajtótájékoztatón mutatta be a januárban kezdődő francia uniós soros elnökség prio­ritásait. Újságírói kérdésre azt mondta, „Orbán Viktor politikai ellenfél, de európai partner, még akkor is ha vannak komoly nézeteltéréseink. És vannak, például a jogállamiság kérdésében, de az önállóság, a fejlődés tekintetében hasznos kompromisszumokat köthetünk” – magyarázta.

A HVG azt írta, a francia államfő találkozik Karácsony Gergely budapesti főpolgármesterrel, az egyeztetésükön pedig – amit a francia nagyköveti reziden­cián tartanak – részt vesz a baloldal közös miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, Dobrev Klára DK-s európai parlamenti képviselő, valamint a Macron mögött álló Köztársaság Lendületben (LREM) párttal azonos, liberális frakció­ba tartozó Momentum elnöke, Donáth Anna is. A találkozó tényét lapunk diplomáciai forrása is megerősítette.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (j3) fogadja Emmanuel Macron francia elnököt a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren 2021. december 13-án. Jobbról Medveczky Iván, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) protokollfőnöke (j2)
Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (j3) fogadja Emmanuel Macron francia elnököt a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren 2021. december 13-án. Jobbról Medveczky Iván, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) protokollfőnöke (j2)
Fotó: MTI/Miniszterelnökség/Botár Ge

A közelgő francia elnökség Macron elmondása szerint az „európai stratégiai szuverenitás” fogalmának meghatározását és egy, a határait ellenőrizni képes Euró­pa létrehozását javasolja majd. „A határainkon belül együttműködő Európáról át kell térünk egy,  a világban erős, teljesen szuverén, a választásaiban szabad és a sorsát kézben tartó Európára” – összegezte a koncepciót. Beszélt arról is, hogy „a menedékjoggal történő visszaélés elkerülése érdekében olyan Európára van szükség, amely képes megvédeni a határait”.

Franciaországban jövő tavasszal elnökválasztást tartanak, Orbán Viktor pedig a jelek szerint egyre fontosabb szereplő a kampányban. Az ősszel felszólalt a budapesti demográfiai konferencián Éric Zemmour jobboldali elnökjelölt, akit a magyar kormányfő is fogadott. Később pedig egy másik jobboldali államfőjelöltet, Marine Le Pent, a Nemzeti Tömörülés (RN) elnökét is fogadta a kormányfő. Az RN a Fideszhez hasonlóan része a formálódó jobboldali, konzervatív európai szövetségnek. Tizenegy másik párt vezetőjének társaságában Orbán Viktor és Marine Le Pen is részt vett nemrég a varsói csúcstalálkozón, ahol szorosabb együttműködésről állapodtak meg.

Kapcsolódó írásaink

A francia baloldal nyűglődik

ĀElőválasztást javasolt Anne Hidalgo párizsi polgármester, ám több elnökjelölt szerint is csak saját, zsákutcába tartó kampányát akarja felpörgetni