Külföld

Varga Judit: Csak az erős, egységes nemzetállamok tudnak fellépni a válságokkal szemben

Az elkövetkezendő évtizedekben is válságok fogják követni egymást, ezekre kell felkészülnünk, hogy egy erős, ellenálló Európa hatékonyan tudjon megküzdeni a jövőbeni kihívásokkal - mondta Varga Judit vasárnap a Facebook-oldalára feltöltött videójában.

Varga Judit: Csak az erős, egységes nemzetállamok tudnak fellépni a válságokkal szemben
Varga Judit igazságügyi miniszter
Fotó: Facebook/Varga Judit

Az igazságügyi miniszter felidézte, hogy a tömeges migrációt már 2015-ben megtapasztaltuk, akkor az Európai Unió nem tudott egy erős és egységes választ adni a problémákra.

Az EU két táborra bomlott: azokra, akik a befogadás kétszínű elvei mögé bújva kvóták alapján osztották volna szét a tagországok közt az illegális bevándorlókat, és azokra, akik elutasították az erőszakos betelepítést. 

Az elmúlt évek tapasztalatai megmutatták, hogy a migráció kérdésére az erős határvédelem a legjobb válasz, ezért meg kell erősítenünk az EU külső határait földön, vízen és levegőben - húzta alá a tárcavezető.

Objektum doboz

Hozzátette: a megelőzés azt is jelenti, hogy ott is kell segíteni, ahol a baj megtörtént, így csökkentve a jövőbeni migrációs nyomást 

Varga Judit szerint a kulcsszó a cselekvés: ahogy a migráció kérdésében, úgy a koronavírus-járvány során is csak az erős, cselekvő nemzetállamok tudtak hatékonyan fellépni a válsággal szemben.

A miniszter emlékeztetett: a magyar út, a politikai és ideológiai zsákutcáktól mentes vakcinabeszerzés sikeresnek bizonyult, így 1-2 hónappal a többi EU-tagország előtt tudtuk újraindítani a gazdaságunkat.

A tárcavezető kiemelte: Európa demográfiai válságára, a kontinens elöregedésére pedig a baloldali kurzus bevándorláspárti lázálmával ellentétben csakis a családok és a gyermekvállalás támogatása lehet megfelelő válasz. Az EU-nak fel kell ismernie ezt a megoldást, és anyagi, jogi, valamint politikai eszközökkel is támogatnia kell ennek sikerét.

"Mi, magyarok évszázadokon keresztül védtük Európát, és nincs ez másként most sem. Felelősek vagyunk azért, hogy megóvjuk kontinensünket a válságoktól, és megőrizzük az európai kultúrát a jövő generációi számára" - zárta videóüzenetét Varga Judit.

Kapcsolódó írásaink