Külföld

„Orbán Viktor példát mutat kiállásból”

Széles összefogást sürget Tom Van Grieken

Tizenkét európai konzervatív párt vezetőivel tanácskozott a múlt hétvégén Varsóban Orbán Viktor kormányfő, a Fidesz elnöke. A lengyel kormányzó párt, a Jog és Igazságosság kezdeményezésére tartott csúcstalálkozón elfogadott közös közleményben a pártvezetők felszólaltak a fokozódó központosítás ellen, valamint kiálltak az illegális migráció megállítása és a külső határok védelme mellett.

„Orbán Viktor példát  mutat kiállásból”
Orbán Viktor
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

A találkozón részt vett az egyik legnépszerűbb belgiumi párt, a jobboldali Flamand Érdek (Vlaams Belang) is. Tom Van Grieken, a párt elnöke lapunknak megtisztelőnek nevezte, hogy részt vehetett a hasonlóan gondolkodó pártvezetőkkel tartott tanácskozáson.

„Világosabbá vált, hogy Európában egyre több politikai párt akarja megvédeni a számunkra legfontosabb értékeket: a szuverenitásunkat, a kultúránkat és az örökségünket” – hangsúlyozta. Tom Van Grieken szerint világos, kik ennek a szövetségnek a fő ellenfelei: az olyan balliberálisok és globalisták, mint a hazánkat sűrűn támadó volt belga kormányfő, Guy Verhofstadt és cinkosai, akik európai szuperállamot akarnak építeni, el akarják törölni mindazt, ami egyedivé, különlegessé teszi az európai nemzeteket.

Tom Van Grieken szerint a magyarokat provokációk hosszú sora érte az uniós politikusok részéről
Tom Van Grieken szerint a magyarokat provokációk hosszú sora érte az uniós politikusok részéről
Fotó: AFP/Nicolas Maeterlinck„Orbán úr, lengyel barátaink és mindazok, akik ott voltak Varsóban, példát mutatnak kiállásból” – szögezte le a politikus. „Csak együtt lehetünk sikeresek, a lehető legtöbb párt részvételével, a lehető legszélesebb európai együttműködést kell megteremtenünk ahhoz, hogy megvédjük az értékeinket, a varsói csúcs pedig az első lépés ebbe az irányba” – magyarázta Tom Van Grieken. A tanácskozáson többek közt arról is megegyeztek a résztvevő pártok, hogy szorosabbra fűzik az együttműködést az Európai Parlamentben, több témában a szavazásokat is összehangolhatják.

Kapcsolódó írásaink