Külföld

Konzervatív összefogás a nemzetek Európájáért

Tom Van Grieken: Orbán Viktor és a Fidesz mindennap megmutatja, hogy a szigorú migrációs politika igenis lehetséges, ha a politikusoknak van gerincük

Európa kultúrájának és határai­nak megvédése, a szuverén nemzetállamok és a családok támogatása mellett álltak ki európai konzervatív pártvezetők szombaton Varsóban. A Fidesz és partnerei szorosabban együtt fognak működni az Európai Parlamentben is.

Konzervatív összefogás a nemzetek Európájáért
A spanyol VOX-ot vezető Santiago Abascal üdvözli Orbán Viktort a találkozón
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Közös nyilatkozatot fogadtak el szombati varsói tanácskozásukon európai konzervatív pártok vezetői. A konferencián a Fideszt Orbán Viktor miniszterelnök, a párt elnöke, Gál Kinga európai parlamenti képviselő, a párt alelnöke, valamint Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter képviselte.

A lengyel kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) elnöke, Jaroslaw Kaczynski kormányfőhelyettes és Mateusz Morawiecki miniszterelnök a nagyobbik magyar kormánypárt mellett vendégül látta a francia Nemzeti Tömörülés (RN), a Flamand Érdek (VB), az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), a spanyol VOX, az Észtországi Konzervatív Néppárt (EKRE), az AWPL litvá­niai lengyel kisebbségi párt, a Román Kereszténydemokrata Parasztpárt (PNȚ–CD), a holland JA21, és a Finnek Pártja vezetőit.

A fenti pártok két különböző pártcsalád és európai parlamenti frakció, az Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) és az Identitás és Demokrácia (ID) tagjai, a Fidesz pedig független.

A dokumentumban leszögezték, az Európai Unió csak a nemzetállamok együttműködésén alapuló európai együttműködési modell révén menthető meg további válságoktól és feszültségektől, csak így akadályozható meg az önjelölt elit által irányított Európa romboló eszméjének megvalósítása. Elutasították az uniós jog önkényes alkalmazását, az alapszerződések sértését, torzítását, és leszögezték, hogy teljes demokratikus legitimációval csak az államok szuverén intézményei rendelkeznek.

Kifejtették, hogy az uniós intézmények nem válhatnak a társadalomtervezés eszközeivé, amelynek célja, hogy „európai nemzetet” hozzanak létre, az ugyanis soha nem létezett, ma sem létezik, és nem létezhet a jövőben sem. A társadalomtervezés példájaként említették az ideológiai alapú, keresztény elemektől mentes nyelvezet kialakítására tett kísérleteket, nevezetesen az Európai Bizottság nemrég ismertetett – és a felháborodás nyomán egyelőre visszavont – javaslatát, amely értelmében kikerülne a szóhasználatból például a karácsony kifejezés.

A résztvevők fontos előrelépést tettek az együttműködés elmélyítésében is: megvitatták pártjaik szorosabb együttműködését az Európai Parlamentben, ezen belül a közös találkozók szervezését és a szavazások összehangolását olyan kérdésekben, mint a tagállamok szuverenitásának védelme és az illegális bevándorlásra vonatkozó álláspont. A következő hónapokban újabb konferenciát szerveznek Spanyolországban.

Novák Katalin a Facebookon azt írta, Varsóban olyan pártvezetők találkoztak, akik „kiállnak Európa kultúrájának és határainak megvédése, a szuverén nemzetállamok és a családok támogatása mellett, és nemet mondanak a bevándorlásra, a birodalmi törekvésekre”. Orbán Viktor péntek este külön is egyeztetett Morawieckivel, szombaton reggel pedig Novák Katalinnal közösen a Nemzeti Tömörülés elnökével, Marine Le Pennel tárgyaltak.

Tom Van Grieken, a Flamand Érdek elnöke az Instagramon úgy fogalmazott, „csak együttműköd­ve védhetjük meg szeretett Európánkat, Orbán Viktor és a Fidesz mindennap megmutatja, hogy a szigorú migrációs politika igenis lehetséges, ha a politikusoknak van gerincük”. Hangsúlyozta, le­hetséges a nemzetek, identitás és kultúrák Európája, a konzervatív politikusoknak pedig arra kell koncentrálniuk, ami összeköti őket, és tiszteletben kell tartani a különbségeket is.

Előzetes tervekkel ellentétben a találkozón nem vett részt Matteo Salvini, az ID-hez tartozó olasz Liga elnöke és Giorgia Meloni, aki az ECR-pártcsalád mellett az Olasz Testvérek (FdI) elnöke. Radoslaw Fogiel, a PiS helyettes szóvivője újságíróknak ezt a saját tömörülé-seikkel összefüggő, más elfoglaltsággal magyarázta, de mint mondta, nyitottak a későbbi együttműködésre. A nyári közös konzervatív deklarációt, amit tizenhat párt támogatott, ők is aláírták.

Kaczynski: Varsónak meg kell állítania a németeket

Nagy politikai vitát kavart Lengyelországban, hogy a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) elnöke, Jaroslaw Kaczynski a párt parlamenti képviselőivel tartott egyik találkozón kifejtette, hogy Németország új kormánya egy „negyedik birodalmat” akar kiépíteni, ezt pedig meg kell akadályoznia Lengyelországnak.

A baloldali lengyel ellenzék Jaroslaw Kaczynskit azonnal germanofóbnak nevezte. A Remix News hírportál által idézett Jakub Maciejewski publicista viszont emlékeztetett, hogy Berlin birodalmi törekvései a nácizmusnál jóval régebbre nyúlnak vissza. Németország évszázadok óta próbálja befolyását az országhatárokon túl is kiterjeszteni, a negyedik birodalom ugyanezt igyekszik elérni gazdasági és intézményi eszközökkel, olyan kvázi ideológiák alkalmazásával, mint a klímavédelem és a jogállamiság – zárja elemzését Maciejewski.
(PZ)

Kapcsolódó írásaink