Külföld

Szuverenista együttműködés

A legfontosabb kérdés, hogyan szeretne megújulni Európa – mondta Novák Katalin a varsói csúcstalálkozóról

Az európai konzervatív pártvezetők hétvégi varsói tanácskozásáról beszélt Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter hétfő reggel a Kossuth rádió műsorában. Hangsúlyozta, a csúcstalálkozón olyan vezetők döntöttek az együttműködés szorosabbra fűzéséről, akik kiállnak a nemzeti szuverenitás mellett.

Szuverenista együttműködés
Novák Katalin Martin Helme észt és Marine Le Pen francia pártvezető közt
Fotó: Novák Katalin Facebook-oldala

Novák Katalin szerint Európában sokan úgy érzik, visszafordíthatatlan folyamatok indultak el, megkerülhetetlenné vált a demográfia, az ezzel összefüggő migráció és tömeges bevándorlás témája. A migrációs nyomás nem csökkent 2015-höz képest, hanem most is folyamatosan nő, számos európai országban pedig a vezetők úgy döntöttek, bevándorlóországgá teszik országukat – figyelmeztetett, utalva arra is, hogy az új német koalíciós kormány programja migrációpárti. Ha a németek ezt szeretnék, akkor tegyék, de ne oktrojálják rá ezt a többi országra, így Magyarországra sem – jegyezte meg a miniszter.

Mint mondta, a legfontosabb kérdés, hogyan szeretne megújulni Európa. „Azt szeretnénk, hogy szülessenek gyermekek, vagy a migrációs nyomásnak akarunk engedni, sőt, becsalogatni a bevándorlókat Európába?” – tette fel a kérdést. Novák szerint ezzel összefügg az a kérdés is, mit gondolunk a hagyományos értékekről, alá akarjuk-e vetni magunkat a genderpropagandának, vagy a hagyományos családokat akarjuk-e megerősíteni, segíteni a fiatalokat a családalapításban, gyermekvállalásban.

Ezekről a kérdésekről hasonlóan gondolkodnak a Varsóban tanácskozó vezetők, és olyan szövetségeseik is, akik ezen a találkozón nem vettek részt, de támogatják az összefogást.

Novák szerint Magyarországnak mindenképpen érdeke az uniós tagság, ám az EU helytelen irányba indult el, a senki által nem választott vezetők, akik bizonyos intézmények élén ülnek Brüsszelben, csak a magas fizetésük és pozíciójuk megőrzésében érdekeltek, és azt akarják, hogy a brüsszeli intézmények dönthessenek az országok szuverenitásához tartozó kérdésekben is.

Kapcsolódó írásaink