Külföld

Merkel a fertőzés veszélyeire figyelmeztetett utolsó videoüzenetében

Angela Merkel leköszönő német kancellár utolsó heti videoüzenetében arra szólította fel Németország lakóit, hogy vegyék komolyan a koronavírust, és oltassák be magukat.

Merkel a fertőzés veszélyeire figyelmeztetett utolsó videoüzenetében
Angela Merkel német kancellár
Fotó: Markus Schreiber / POOL / AFP

„A negyedik hullám közepén vagyunk, a helyzet nagyon komoly, az ország egyes részeiben pedig drámainak nevezhető” - figyelmeztetett Merkel szombaton.

Minden oltás számít - nyomatékosította a kancellár. Emlékeztetett: az intenzív osztályok túlterheltek, ami miatt több súlyos beteget kevésbé zsúfolt kórházakba kellett átszállítani.

A halottak száma „szörnyen magas”, a „hátrahagyott családtagok és barátok pedig összezavarodottak, tanácstalanok és tehetetlenek” - tette hozzá.

Objektum doboz

Merkel szerint a helyzet különös keserűségét az adja, hogy a halálesetek többsége az oltással elkerülhető lenne.

A távozó kancellár egyúttal megköszönte az emberek megfontoltságát és belátását, valamint azt, hogy saját maguk és polgártársaik védelmében betartják a koronavírus-járvány miatti óvintézkedéseket.

„Önök vannak többségben országunkban” - mondta. „Nap mint nap tanúbizonyságot tesznek a polgári lelkületről, amely olyan csodálatossá teszi országunkat, és amely nélkül egyetlen kancellár és egyetlen kormány sem érhet el semmit” - fűzte hozzá.

A következő nehéz heteket csak közös erőfeszítéssel lehet átvészelni - jelezte Merkel. „Szívemből kívánom, hogy közösen sikerüljön” - jegyezte meg.

Merkel a következő héten távozik tisztségéből. Helyét Olaf Scholz veszi át, aki a Német Szociáldemokrata Párt (SPD), a Zöldek és a Szabad Demokrata Párt (FDP) szövetségét fogja vezetni.