Külföld

Új erőviszonyokat hoz Zemmour jelöltsége

Keresi a párbeszéd lehetőségét a Nemzeti Tömörülés a publicistával

Nagy visszhangot keltett, hogy Éric Zemmour francia jobboldali publicista kedden hivatalosan is bejelentette, hogy elindul a jövő évi elnökválasztáson. Antoine Bris­tielle politológus, a Jean Jaurés Alapítvány kutatója az Euractivnak azt mondta, előnyére is válhat Ma­rine Le Pennek, a Nemzeti Tömörülés (RN) államfőjelöltjének, hogy Zemmour versenybe száll.

Új erőviszonyokat hoz Zemmour jelöltsége
A köztársaságiak szerint Zemmour indulása a francia elnökségért meggyengítheti a jobboldali tábort
Fotó: AFP/Norbert Grisay

A publicista ugyanis behozta a közbeszédbe azokat a témákat – bevándorlás, biztonság –, amelyekben sokan kompetensebbnek, hitelesebbnek tartják a jobboldali politikust, mint Emmanuel Macron jelenlegi államfőt.

Arról ugyanakkor elég széles a konszenzus az elemzők között, hogy Zemmour indulása tovább aprózhatja a jobboldali szavazatokat, amelyekre mellette Le Pen, valamint a jobbközép Köztársaságiak (LR) is pályázik. Az aggodalmat az RN soraiban is osztják.

A párt egyik parlamenti képviselője, Nicolas Meizonnet a portálnak azt mondta, gyengítheti a nemzeti tábort, ha Zemmour ragaszkodik a jelöltségéhez. Emlékeztetett, Le Pen már nyitott az irányába, és várhatóan ezt újra megteszi a következő hetekben.

A Bloomberg arról írt, hogy a legutóbbi felméréseken a publicista gyengébben szerepel, mint korábban, de áprilisig még bőven van ideje, hogy újra lendületet kapjon.

Szerdán egyébként megkezdődött a Köztársaságiak jelöltállító szavazása, amely szombatig tart. Öten is versenyben vannak, köztük Michel Barnier volt uniós Brexit-főtárgyaló, és Valérie Pécresse, az Ile-de-France régió elnöke.

Kapcsolódó írásaink