Külföld

Varga Judit: Nemet mondunk a jogállam kiszervezésére!

Visszautasítjuk, hogy milliárdosokhoz köthető, magukat pártatlannak valló NGO-k döntsenek arról, mely tagállam felel meg az általuk sajátosan értelmezett értékrendnek - mondta Varga Judit igazságügyi miniszter szerdán délután a Facebook-oldalára feltöltött videóban.

Varga Judit: Nemet mondunk a jogállam kiszervezésére!
Varga Judit igazságügyi miniszter
Fotó: Facebook/Varga Judit

A tárcavezető felidézte, hogy a 2014-ben az Európai Bizottság élére került Jean-Claude Juncker kijelentette, hogy a Bizottság politikai testületként működik tovább. Nem is kellett várni a hazánk elleni első támadásokra: a 2015-ös migrációs válság idején, aztán 2020 őszén, a koronavírus-válság közepén jogállamisági jelentéseknek álcázott rágalmakkal és kötelezettségszegési eljárásokkal igyekeztek diszkreditálni egyes tagállamok demokratikusan megválasztott kormányait.

Ezeknek a jelentéseknek a megírását mindig olyan álcivil szervezeteknek adták ki, amelyek mind vagy a Bizottság vagy a nemzetközi spekulánsok támogatását élvezik. A magyar jogállamisági jelentésben például háromszor-négyszer több NGO-hivatkozás szerepel, mint más országok esetében, és két tucat NGO mintegy hatvan észrevételét rögzíti tényként - mutatott rá a miniszter. „Ezek után persze nem csoda, hogy az ítélet már a jelentés előtt megszületett” - tette hozzá.

Objektum doboz

Varga Judit leszögezte: visszautasítjuk, hogy milliárdosokhoz köthető, magukat pártatlannak valló NGO-k döntsenek arról, mely tagállam felel meg az általuk sajátosan értelmezett értékrendnek. „Az európai intézményeknek vissza kell térniük régi önmagukhoz, visszaszerezve függetlenségük mára megfakult fényét” - fogalmazott az igazságügyi tárca vezetője.

A miniszter rámutatott: az intézményi struktúra megújításával vissza kell építeni a fékeket és ellensúlyokat. El kell érni, hogy ne csak Brüsszel ellenőrizhesse a tagállamokat, hanem a tagállamok is számon kérhessék az uniós intézményeket, az uniós politika befolyásolására képes, de valós demokratikus felhatalmazással nem rendelkező szervezeteit pedig szigorúbb, akár a politikai pártokkal szemben támasztott elvárásokkal azonos átláthatósági, összeférhetetlenségi és ellenőrzési követelményeket kell bevezetni. 

„Elképzeléseink tiszták, szándékaink egyenesek! Egy valódi és független apparátusra van szükség, ezért pedig Magyarország mindig küzdeni fog!” - húzta alá a videó zárásaként Varga Judit.

Kapcsolódó írásaink