Külföld

Erősödő migrációs nyomás alatt az unió

A menekültpolitika tagállami hatáskör, és annak is kell maradnia – szögezte le a lengyel kormányfő, aki szerint ma már kevés ország nyitná meg határait a bevándorlók előtt

Európa szinte minden részén súlyosbodik a migrációs válság. Calais-ban rendkívüli ülést tartottak a francia város térségében kialakult helyzet miatt, az olasz partoknál újabb mentőhajók várnak kikötési engedélyre, Görögországban két újabb befogadóközpontot adtak át, az osztrák hatóságok pedig néhány nap alatt tizenöt embercsempészt fogtak el.

Erősödő migrációs nyomás alatt az unió
A Frontex segítségével 2015 óta 840 ezer migránst hoztak Európa partjaira
Fotó: AFP/Anadolu Agency/Sefa Karaca

Bírálta a lengyel kormányfő Angela Merkelt, amiért a német kancellár tárgyalt Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel. Mateusz Morawiecki a dpa hírügynökségnek adott interjúban úgy fogalmazott: „Azzal, hogy Merkel kancellár telefonon felhívta a fehérorosz vezetőt, legitimálta a Lukasenka-rezsimet, miközben immár tizenöt hónapja zajlik a küzdelem a szabad Fehéroroszországért.” A lengyel politikus szerint Európában mára széles körű konszenzus alakult ki a menekültpolitikát illetően. Hibának nevezte, hogy 2015-ben számos ország megnyitotta határait a migránsok előtt, egyúttal elutasította a közös európai menekültpolitikát, amelynek szerinte tagállami hatáskörben kell maradnia.

Az uniós határ- és partvédelmi ügynökség (Frontex) segítségével 2015 óra több mint 840 ezer migránst mentettek meg az Európa körüli vizeken és vittek a kontinens partjaira – derült ki az Európai Bizottság által a Welt am Sonntag című lapnak megküldött adatokból. A Frontex közreműködésével idén eddig több mint 35 ezer embert mentettek meg, 45 százalékukat a Földközi-tenger középső medencéjében, 40 százalékukat az Afrika és a Kanári-szigetek között húzódó útvonalon.

Rendkívüli ülést tartottak tegnap a franciaországi Calais-ban, miután a múlt héten 27 illegális bevándorló hajótörést szenvedett és belefulladt a tengerbe a La Manche csatornán. A találkozón, amelynek témája a térségben zajló embercsempészet visszaszorítása volt, részt vettek a német, a holland, a belga és a francia kormány tisztviselői, hiányoztak viszont a brit politikusok, akik a menekültügyi viták miatt súlyosbodó francia–brit politikai válság eredményeként nem kaptak meghívót.

Fájdalmának adott hangot Ferenc pápa a La Manche csatornán és a Földközi-tengeren átkelő, a lengyel–fehérorosz határon várakozó migránsok halála és szenvedése miatt. A katolikus egyházfő vasárnapi úrangyala imájában arra kérte a Szent Péter téren egybegyűlt hívőket, hogy imádkozzanak a migránsokért és szenvedéseik miatt.

Az olasz parti őrség hajói szombat este mintegy kétszáz migránst mentettek meg Calabria partjainál, és egyelőre nem tudni, hol szállhatnak partra az illegális bevándorlók. A Sea-Watch 4 civil hajó is az olasz partoknál, egészen pontosan a szicíliai Augusta közelében vár kikötési engedélyre, fedélzetén 461 menedékkérővel.

Görögországban két új zárt befogadóközpontot adtak át Lérosz és Kósz szigetén. Nótisz Mitarákisz görög bevándorlásügyi miniszter azt mondta, „megszabadítjuk szigeteinket a migránsproblémától és annak következményeitől”.

Az osztrák hatóságok az elmúlt héten tizenöt feltételezett embercsempészt fogtak el, akik több mint hétszáz migránst vittek a szerb–magyar határról Ausztriába. A rendőrség ukrán, lengyel és üzbég állampolgárokat vett őrizetbe.

Kapcsolódó írásaink