Külföld

Össztűz alatt a német koalíciós megállapodás

Peking bízik az együttműködés folytatásában Berlinnel, ugyanakkor arra figyelmeztette az alakuló kormányt, hogy ne avatkozzon bele más országok belügyeibe

Veszélyesnek és az illegális migráció legalizálásának tartja több német kereszténydemokrata politikus a kormányzásra készülő baloldali pártok menekültügyi terveit. A liberális Christian Lindner szerint a CDU felelőssége, hogy sok migráns érkezik Németországba.

Össztűz alatt a német koalíciós megállapodás
Fontos pozíciókat tölthet be az új német kormányban a Zöldek két elnöke
Fotó: AFP/Abdulhamid Hosbas

Élesen bírálta a szociáldemokrata SPD, a liberális FDP és a Zöldek koalíciós megállapodását Ralph Brinkhaus, az új német szövetségi kormány megalakulásával ellenzékbe kerülő Kereszténydemokrata Unió (CDU) parlamenti csoportjának vezetője. A politikus a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádiónak nyilatkozva „nagyon, nagyon szélsőbaloldalinak” nevezte a pártok szerződésének menekültügyi passzusait. Kiemelte, hogy a CDU és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) nem mutatott volna ilyen „brutális nyitottságot” a migráció ügyében, ha ismét kormányra kerül.

A közös kormányzásra készülő pártok az illegális bevándorlást visszaszorítanák ugyan, de legális migrációs útvonalakat hoznának létre. Több kereszténydemokrata politikus veszélyesnek és az illegális migráció legalizálásának nevezte a terveket. Thorsten Frei, a CDU parlamenti frakciójának alelnöke szerint a leendő kormány még vonzóbbá tenné Németországot a bevándorlók számára.

Erre reagálva az FDP-t vezető Christian Lindner azt mondta, valójában a CDU és a CSU felelőssége, hogy egyes tényezők, mint a lassú menekültügyi eljárások és az akadozó kitoloncolások az országba vonzzák a menekülteket.

Külföldről is kritika érte a koalíciós szerződés egyes elemeit. Zhao Lijian kínai külügyi szóvivő az ARD közszolgálati csatorna híradója, a Tagesschau szerint arra figyelmeztette a kormányzásra készülő német pártokat, hogy ne avatkozzanak bele Kína belügyeibe. Mint mondta, Peking azt várja el az új német kormánytól, hogy tartsa tiszteletben az egy Kína-elvet. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy folytatni tudják a kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködést Berlinnel. A pártok közös dokumentuma szerint fontos, hogy betartsák az emberi jogokat a tízmillió ujgurnak otthont adó Hszincsiang tartományban, emellett jobban bevonnák Tajvant a nemzetközi szervezetekbe.

Ezeken kívül is számos vitatott pontot tartalmaz a pártok közötti megállapodás, a leendő kormány ugyanis európai egyesült államokat vizionál, olyan változtatásokat szorgalmaz, amelyeket csak a tagállami szerződések módosításával lehet elérni, illetve szándéka, hogy LMBTQ-szervezetek is szerepet játszhassanak a nevelésben, már az óvodától kezdve.

Bár az alakuló német kormány minisztereinek névsora még nem nyilvános, a Zöldek vezetése csütörtök este megállapodott az általuk vezetett minisztériumok elosztásáról. Eszerint Robert Habeck társelnök vezeti majd a klímaügyi minisztériumot, valamint alkancellári posztot is betölt majd. Az ökopárt másik vezetője, Annalena Baerbock lesz a külügyminiszter, Cem Özdemir kaphatja a mezőgazdasági minisztériumot, Steffi Lemke, a Zöldek korábbi vezetője pedig a környezetvédelmi tárcát vezetheti. A családügyi, idősügyi, nőügyi és ifjúsági minisztérium élére Anne Spiegelt jelöli a párt.

Kapcsolódó írásaink

Heteken belül beiktathatják Olaf Scholzot

ĀMegegyeztek programjukról a kormányzásra készülő német pártok, a szociáldemokraták, a liberálisok és a zöldek legális migrációs útvonalakat hoznának létre