Külföld

Sürgető probléma a nemzetállamok léte

A lapunknak adott interjúban taglalja Václav Klaus, miként viszonyulhat az új cseh kormány a V4-ek szövetségéhez

A cseh polgárok érezhetően egy euroszkeptikus jobbratolódásra szavaztak az októberi parlamenti választások során, Petr Fiala hivatalba lépő miniszterelnök azonban némely miniszteri jelölésével inkább Brüsszel felé kacsintgat. Václav Klaus volt cseh elnököt és miniszterelnököt kérdeztük a V4-ek jövőjéről és az eljövendő cseh kormány lehetséges politikai irányultságáról.

Sürgető probléma a nemzetállamok léte
A volt elnök szerint egy EU-barátabb kormány alakulhat Csehországban
Fotó: MH

– Csehországban új kormány alakul, Budapesten sokan kérdezik, hogy mi várható az új politikai vezetéstől közös kapcsola-
taink tekintetében.


– Szkeptikus vagyok az új cseh kormánnyal kapcsolatban. Furcsa választásokból fakadt, amelyek nem az egyes pártok politikai programjainak párharcát jelentették, hanem két, egymástól teljesen eltérő koalíció összecsapását, amelyeket egy negatívan felfogott, Babis-ellenesnek nevezhető program egyesít. Ez nem elég a pozitív kormányzáshoz, egy ötpárti kormánynak ebből fakadóan gond lesz bármit kitalálni és bármit betartatni. Számos sürgető probléma van, amellyel foglalkozni kell – a covidtól a zöldmegállapodáson, a komolytalan pénzügyi és monetáris politikákból fakadó növekvő infláción át a nemzetállam tömeges, kívülről szervezett, migráció általi felbomlásának veszélyéig. Ezért vagyok szkeptikus.

– Petr Fiala hivatalba lépő miniszterelnök a múltban támogatta az Orbán-kormány kulcsfontosságú témáit, például a migrációs politikát. Képes lesz-e folytatni ezt az irányt?

– A leendő miniszterelnöknek sok kérdésben nagyon homályos nézetei vannak, és egy bonyolult, ötpárti kormánykoalíció nem ad lehetőséget a világos nézetek kialakítására. Meglepődve hallom öntől, hogy „az Orbán-kormány kulcskérdéseit támogatja, például a migrációs politikát”. Erről még nem hallottam tőle semmit. Ez nem inkább egy „kívánság a gondolat atyja”- helyzet a magyar féltől? Természetesen én is szeretném, ha ez igaz lenne. A kormánykoalíció jelentős része például nem mond semmi lényegeset a migrációról, egyesek ezt még nyilvánvalóan támogatnák is.

– Fiala új külpolitikai kabinetének jelöltjei erős Európa-párti orientációra utalnak. Egyikük a közelmúltban néhány szkeptikus megjegyzést tett a V4-ekkel kapcsolatban, másikuk, a külügyminiszter-jelölt pedig egy radikális baloldali politikai mozgalom tagja. Ez a választás milyen üzenetet tartalmaz Lengyelország és Magyarország számára?

– Ez az új kormány lesz a leginkább Európa-párti, pontosabban uniópárti mindazon kormányok közül, amelyek a szabadságunk három évtizede alatt alakultak nálunk. Nincs benne semmi fékezőerő az uniónak az egyes tagállamok intézkedéseibe való, gyorsan növekedő beavatkozási hajlamával szemben. Már a választások utáni első napon felhívtam a figyelmet arra, hogy az uniócentrikusság a visegrádi együttműködés mellékvágányra helyezését jelenti. Attól tartok, hogy a V4 lesz az októberi választásaink egyik áldozata. Első pillantásra ez nem fog látszani, marad a retorika, formailag minden folytatódik, de valójában minőségi változás várható. Félek a külügyminiszteri poszt jelöltjének szerepétől, a Kalózok párt tagjától. A Kalózokat kormánykoalícióba fogadni teljességgel felelőtlenség. A párt neve nem véletlen.

– Az előző kormány idején a V4 kétpólusú megközelítésének lehettünk tanúi. Egyrészt itt volt Andrej Babis miniszterelnök, aki a V4-projekt támogatója volt, és szoros kapcsolatot ápolt az Orbán-kormánnyal. Másrészt a pártjából származtak olyan politikusok is, mint például Vera Jourová vagy Tomás Petrícek külügyminiszter, akik az ellenkező irányba húztak. Megismétlődhet ez a helyzet Petr Fiala alatt?

– Nem tudok elképzelni egy teljesen megosztott kormánykoalíciót, amelynek egységes politikája lenne minden kérdésben, így ebben is. A próbatétel az lesz, hogy az új kormány megtartja-e Vera Jourovát európai képviselőjének. Hacsak valami el nem kerülte a figyelmemet, erről még senki nem nyilatkozott.

Kalózok vezetnék a cseh diplomáciát


A hivatalba lépő új cseh miniszterelnök a múltban több esetben is egyetértését fejezte ki a Fidesz–KDNP-kormány lépéseivel kapcsolatban, így Petr Fiala már 2015-ben ellátogatott az akkor épülő déli határzárhoz. Akkor úgy nyilatkozott: „Mindazok, akik bírálják Magyarországot és a menekültekhez való hozzáállásukat, győződjenek meg saját szemükkel arról, hogy milyen kihívás előtt állnak, és ennek milyen jól megfelelnek.” A 2018-as választások után is azt mondta, Európának szorosabban kellene együttműködnie Orbán Viktorral, nem pedig tudatlanságból és ideológiai elvakultságból ítélkeznie felette.

Az októberi cseh parlamenti választások után némely miniszteri jelölésével viszont cáfolni látszik korábbi álláspontját. Az európai ügyekért felelős miniszterének Mikulás Beket választotta, aki azonnal lekezelően nyilatkozott a V4-ek szövetségéről, és jelezte, nem állna ki Lengyelország és Magyarország mellett a Brüsszellel folytatott vitáikban. Külügyminiszternek pedig Jan Lipavskyt jelölte, aki a radikális baloldali Kalózok párt tagja, akik gyakorlatilag minden pontban eltérnek a V4-ek eddigi közös törekvéseitől.
(DD)

Kapcsolódó írásaink