Külföld

Elengedhetetlen a működőképes hadiipar Európa és Magyarország biztonságához

Európa és Magyarország biztonságához elengedhetetlen a világpiacon működőképes hadiipar, ezért az Európai Uniónak meg kell teremtenie az ágazat fennmaradását biztosító szabályozási környezetet - hangsúlyozta a védelmi fejlesztésekért felelős magyar kormánybiztos csütörtökön Berlinben a világ egyik legrangosabb nemzetközi biztonságpolitikai konferenciáján.

Elengedhetetlen a működőképes hadiipar Európa és Magyarország biztonságához
Maróth Gáspár: Európa és Magyarország biztonságához elengedhetetlen a világpiacon működőképes hadiipar
Fotó: MH

Maróth Gáspár a Berlin Security Conference (BSC) védelmi beszerzésekről szóló panelbeszélgetésén vett részt francia, holland, német, norvég és spanyol kollégákkal.

Telefonon adott nyilatkozatában elmondta: az idei BSC fő problémaköre az, hogy miként lehet Európa „hiteles, és valós képességekkel rendelkező partner” a NATO-ban.

Ennek egyik eleme a beszerzések kérdése, amellyel kapcsolatban mindenki szorgalmazta, hogy a politika gondoskodjon a védelmi ágazat beszerzési igényeihez illeszkedő szabályozási környezethez - tette hozzá.

Mint mondta, a védelmi szektor „nem olyan terület, amelyen az ember bemegy a boltba és leemeli a terméket a polcról, hanem folyamatos kooperációt és interakciót igényel a fejlesztésben részt vevő cégekkel”.

Ezért a „hagyományos beszerzési módszerek” helyett speciális, az ágazatra szabott megoldásokra van szükség. Ilyen a védelmi beszerzések kormányközi megállapodásokon alapuló módszere.

Maróth Gáspár hangsúlyozta, hogy meg kell teremteni a kormányközi beszerzési rendszerhez megfelelő szabályozást Európában, mert ez a megoldás biztosítja a kellően „védett” környezetet a kutatás-fejlesztéshez és a versenyképességhez.

A világpiaci erőknek teljes mértékben kitett hadiipar „könnyen elveszítheti kutatás-fejlesztési erejét, és ezáltal versenyképességét” - mondta a kormánybiztos.

Maróth Gáspár kijelentette: az Európai Uniónak „világos választ kell adnia” erre a problémára, hiszen a hadiipar „nem csupán üzleti kérdés”. Hozzáfűzte: a közösség biztonságának fontos alkotóeleme, hogy legyen saját hadiipara, és ha nem sikerül megőrizni az ágazat versenyképességét, illetve versenyelőnyét, akkor nemcsak a közösség, és benne Magyarország védelmi képessége gyengül, hanem az egész európai ipar.

Hozzátette: a hadiipart hasonlóképpen kell kezelni, mint más nagyhatalmak, például az Egyesült Államok, és olyan szabályozást kell kialakítani, amely „a realitások, és nem a felesleges politikai ideológiák talaján áll”.

A BSC-t 2001 óta rendezik meg, minden évben ősszel, rendre több száz résztvevővel, magas rangú katonákkal, szakpolitikusokkal, hadiipari vállalatok vezetőivel és ágazati elemzőkkel. A kétnapos konferencia hagyományos témái közé tartozik az európai biztonság-, és védelempolitika és a transzatlanti együttműködés. Az utóbbival kapcsolatban Maróth Gáspár elmondta: a tanácskozáson megmutatkozott, hogy „katonai vonalon” mindenki szorgalmazza az egyenrangú partnerek alkotta szövetség fenntartását és egyensúlyának helyreállítását, a politikusok viszont „szkeptikusabbak és kritikusabbak”.

Kapcsolódó írásaink

Orbán Viktor: Meg kell védeni az adórendszert

Ā„Az dönti el a nemzetek jövőjét, melyik ország és melyik közösség szereti jobban a hazáját” - Novák: Az egészség, a hazánk és a pénz miatt is fontos az aktív életmód + VIDEÓ