Külföld

Újabb krízisben az amerikaiak

Felmentették Kyle Rittenhouse-t a tavalyi, több áldozatot követelő incidens miatt felhozott vádak alól, a fiatalember erőszakos fosztogatók ellen használta fegyverét

Nem találta bűnösnek az illetékes Wisconsin állambeli esküdtszék a 18 éves Kyle Rittenhouse-t, aki tavaly egy szélsőbaloldali zavargás során önvédelemből lőtt meg három tüntetőt. Az amerikai médiumok viszont rasszizmusra és fehér felsőbbrendűségre panaszkodnak mind az incidenssel, mind az ítélettel kapcsolatban.

Újabb krízisben az amerikaiak
Megosztotta a közvéleményt a Kyle Rittenhouse ügyében hozott ítélet
Fotó: AFP

Az Egyesült Államokban a múlt héten lezárult per Kyle Rittenhouse ellen egy mélyen megosztott, önmagát felemésztő társadalom képét festi le. A tavaly augusztusában, Wisconsin állam Kenosha nevű városában történt lövöldözés fővádlottját, az időközben tizennyolcadik évét betöltő amerikai fiatalembert az esküdtek minden vádpontban ártatlannak találták. Mindezt annak ellenére, hogy a baloldali médiumoktól egészen az amerikai elnökig a bűnös ítéletet a véleményformáló elitek már hónapokkal ezelőtt meghozták.

A fővádlott, az incidens során még csak tizenhét éves Rittenhouse a Fekete Életek Számítanak (BLM) szélsőséges társadalmi ideológiákat hangoztató mozgalom egyik újabb, gyújtogatásokba és fosztogatásba torkolló tüntetései során került összetűzésbe a zavargásokban részvevőkkel.

Kenosha városában az erőszak azután tört ki, hogy korábban a rendőrök egy beavatkozás során lelőtték Jacob Blake afroamerikai helyi lakost, amit a BLM mozgalom újabb rasszista indíttatású rendőri gyilkosságnak bélyegzett meg. Miután a helyi rendőrség az uralkodó közhangulat miatt képtelen volt hatékonyan fellépni a hatalmas károkat okozó aktivisták ellen, Rittenhouse törvényesen tartott lőfegyverével lépett ki az utcára egy helyi autókereskedés védelmében.

A fegyveres fiatalember azonnal a randalírozók figyelmébe került, akik megtámadták, ütlegelni kezdték, és megpróbálták lefegyverezni. Eközben dördültek el Rittenhouse fegyveréből a lövések, amelyek egy embert megsebesítettek, és kettőnek az életét kioltották.

A tüntető tömeg összetételét jól jellemzi, hogy a lövöldözés első áldozata, Joseph Rosenbaum, egy pedofil bűncselekményekért elítélt bűnöző volt, a második, Anthony Hubert családon belüli erőszakért volt elítélve, Gaige Grosskreutz pedig, akit Rittenhouse csak megsebesített, szintén pisztollyal felfegyverkezve ment tüntetni az állítólagos rendőri erőszak ellen. Rittenhouse-t végül egy BLM-tüntető, Maurice Freeland fegyverezte le, aki önként jelentkezett a rendőrségen azzal a reménnyel, hogy vallomásáért cserébe elengedik egy korábbi ittas vezetésért ellene felhozott vádakat, de sajtóértesülések szerint a BLM-aktivistának ezen felül is hosszú bűnlajstroma van, köztük erőszakos cselekményekkel és kábítószerrel kapcsolatos ügyek.

Ugyan a zavargásokat kiváltó rendőri beavatkozást később a hatóságok teljesen jogszerűnek ítélték, – mivel Jacob Blake ellenállt a rendőrségi intézkedésnek, és az autójában tartott késért nyúlt, amikor a rendőrök tüzet nyitottak rá, – a Kenoshát felgyújtó BLM-aktivistákat a Rittenhouse-ügy után a baloldali média és a demokrata párti politikusok hősöknek festették le. Kyle Rittenhouse-t ellenben rasszistának, szélsőjobboldali nézeteket valló extremistának festették le, Joe Biden amerikai elnök pedig a fiatalembert fehér felsőbbrendűséget valló egyénnek nevezte. A radikális baloldal haragját nem kerülte el a pert vezető Bruce Schroeder bíró sem, akit rasszistának és Donald Trump volt elnök emberének könyveltek el.

Biden elnököt a per vége óta több politikus is felszólította, hogy kérjen bocsánatot Rittenhouse-tól, amiért fehér felsőbbrendűséget hirdetőnek nevezte a fiatalembert, rámutatva arra, hogy egyrészt mind a három meglőtt BLM-aktivista fehér bőrű volt, tehát a faji előítéletek vádja teljesen abszurd, másrészt a bíróság ártatlannak találta. Emellett sokan szemére vetik az elnöknek azt is, hogy választási kampányának egyik fő ígérete a társadalom megosztottságának orvoslása – amelyet Donald Trump korábbi elnök számlájára írt – és az amerikai nép összefogása volt.

Ennek ellenére elemzők szerint az amerikai polgárháború óta nem volt ekkora megosztottság az Egyesült Államok társadalmának különböző faji és politikai csoportjai közt, mint manapság. Az egymás mellett egyre feszültebben élő párhuzamos társadalmak krízisét mutatja az is, hogy a lakosság egyes részei nem fogadják el az amerikai igazságszolgáltatás döntéseit és a jogrendszer szabályait sem. Ennek megfelelően országszerte hatalmas pusztítást végeztek különböző faji egyenlőséget és emberi jogok védelmét hirdető csoportok, New Yorktól Kaliforniáig, üzleteket fosztottak ki, épületeket és gépkocsikat gyújtottak fel.

Gavin Newsom, Kalifornia állam demokrata párti ultraliberális kormányzója Rittenhouse felmentéséről úgy nyilatkozott: „Ez ma Amerika: büntetlenül megszegheted a törvényeket, katonai fegyvereket hordozhatsz magadnál, lelőhetsz és megölhetsz embereket.”

Donald Trump szerint viszont az egész pert már rég be kellett volna fejezni, sőt Rittenhouse ellen vádat sem lett volna szabad emelni. A volt elnök szerint ez egy ügyészségi visszaélés volt, amilyen ma sok helyen történik országszerte. Úgy vélte, egy politikai pernek lehettünk szemtanúi.

Kapcsolódó írásaink