Külföld

Alapjogokért: Lejt a pálya a föderalista erők irányába

Az Európa jövőjéről szóló konferenciasorozat nem azt a célt szolgálja, hogy az állampolgárok akarata érvényesüljön - jelentette ki az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója az intézmény csütörtöki sajtóeseményén.

Alapjogokért: Lejt a pálya a föderalista erők irányába
Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója
Fotó: Alapjogokért Központ

Kovács István úgy vélekedett, a kezdeményezéssel a brüsszeli elitnek akarnak ürügyet adni arra, hogy föderalista irányba mozdítsa el az Európai Uniót.

Felidézte, hogy Európa jövőjéről két, egymással versengő vízió él. Ezek a magyar véleményekben is megjelennek - mondta.

Az egyik szerint föderatív irányba kell elmozdulni, egy idő után már csupán névlegesen, tényleges hatáskör nélkül lesz szükség tagállamokra. Ez a megközelítés nagyon erősen jelen van, és nem csupán a brüsszeli elit támogatását élvezi - mondta.

Hozzátette: az Alapjogokért Központ születésétől fogva a másik elképzelés híve, amely „a józan észt helyezi előtérbe”. Olyan hagyományokat támogatnak, amelyek a nemzetállamok sajátosságai. Védelmezni kell ezeket a tradíciókat, amelyek naggyá tették Európát az elmúlt évszázadokban - hangoztatta a stratégiai igazgató.

Az Európa jövőjéről szóló konferenciasorozat májusban indult és jövő áprilisig tart. A vitasorozat keretében az európai polgárok kifejthetik véleményüket az Európai Unió jövőjéről, az unió előtt álló kihívásokról, az uniós intézmények és a tagállamok jövőbeni szerepéről.

A konferenciasorozat részét képezi, hogy európai polgári vitacsoportokat szerveznek.

Az Alapjogokért Központ az elmúlt időszakban két nemzeti vitacsoportnak is a házigazdája volt. Októberben Európai uniós értékek és jogok: jogállamiság, demokrácia, biztonság és szubszidiaritás - a szuverenitás, a kereszténydemokrácia, valamint a tagállami-intézményi hatáskörök tükrében témában, novemberben pedig A politikai akaratképzés kiszervezése a demokratikus intézményekből az NGO-k részére - Fókuszban: a gender-ideológia címmel tartottak vitacsoportot.

Kovács István hatalmas sikerként értékelte ezen események megszervezését. Magyarország uniós összehasonlításban szép teljesítményt nyújt, jelentősen hozzájárul a konferenciasorozathoz - hangoztatta.

Kovács Attila, az Alapjogokért Központ projektvezetője azt mondta, hogy moderálják a véleményeket, az ő megjegyzéseiket már többször törölték. Úgy fogalmazott: a konferenciasorozaton „lejt a pálya a föderalista erők irányába”, a különböző testületek személyi összetétele is ezt jelzi.

A vitacsoportok tapasztalatait értékelve kiemelte: a résztvevők elutasították az Európai Bizottság azon törekvését, hogy beavatkozzon a tagállami választásokba.

Az emberek hangsúlyozták, hogy az illegális bevándorlás támogatása elfogadhatatlan - mondta Kovács Attila.

A rezsicsökkentést meg kell védeni a résztvevők szerint, akik úgy vélekedtek, hogy a tagállami, nemzeti megoldások a működőképesek a különböző ügyekben.

Az emberek világossá tették, hogy szerintük nincsen helye a „genderpropagandának” az iskolákban.

Egyesek úgy gondolják, hogy be kell tiltani az NGO-k lobbitevékenységét - ismertette a tapasztalatokat a projektvezető.
 

Kapcsolódó írásaink