Külföld

Az EU elítélte a jogi határvédelmet

Kovács Zoltán szerint Brüsszel azt akarja elérni, hogy Magyarország szabad utat adjon a migránsoknak és a bevándorlást szervező Soros-szervezeteknek

Az Európai Unió Bírósága szerint sérti az uniós jogot a Stop, Soros törvénycsomag, az ítéletre a magyar kormány úgy reagált, hogy amíg nemzeti kormánya van az országnak, addig útban van a brüsszeli bevándorláspárti törekvéseknek.

Magyarország uniós jogot sértett azáltal, hogy büntetőjogilag szankcionálta a menedékkérők számára történő segítségnyújtást – áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében, amelyet kedden ismertetett a luxemburgi székhelyű testület. A magyar Országgyűlés még 2018 júniusában fogadta el a Stop, Soros törvénycsomagot, amely alapján büntethető lett az illegális bevándorlás elősegítése. Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen, mert kifogásolta, hogy a szabályozás korlátozza a menedékkérőknek tanácsadást és segítséget nyújtók tevékenységét.

Az ítéletben az bíróság megállapította, hogy a magyar szabályozás nem felel meg a vonatkozó uniós irányelveknek, mivel a magyar rendelkezés szerint a menedékkérők csak akkor lehetnek jogosultak Magyarországon nemzetközi védelemre, ha közvetlenül egy nem biztonságos országból érkeznek. Továbbá sérti a befogadási irányelvből eredő kötelezettségeket, mivel büntetőjogi szankciót írt elő a menedékjog iránti kérelmek benyújtását szervező tevékenység esetében, amennyiben a segítséget nyújtó személy tudatában volt annak, hogy a kérelemnek nem lehet helyt adni.

Magyarország migrációval kapcsolatos álláspontja változatlan – reagált az uniós bíróság ítéletére Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a közösségi oldalán. A politikus emlékeztetett, hogy a Stop, Soros törvénycsomagot és annak a célját többször is támogatták a magyarok a nemzeti konzultációk során az elfogadása óta eltelt három évben. Hozzátette, Magyarország és a Stop, Soros törvény továbbra is a bevándorláspárti tervek útjában állnak. Brüsszel szerinte még mindig azt akarja elérni, hogy Magyarország szabad utat adjon a migránsoknak és a migrációt szervező Soros-szervezeteknek. Az államtitkár azzal zárta bejegyzését, hogy amíg nemzeti kormánya van Magyarországnak, addig megakadályozza, hogy Magyarországból is bevándorló országot csináljanak.

A jövőben is megvédjük Magyarország és Európa határait – írta Varga Judit igazságügyi miniszter a közösségi oldalán, szintén az uniós ítéletre reagálva. A tárcavezető úgy fogalmazott, a bíróság ezzel az ítéletével kimondta, hogy Magyarországnak támogatnia kell az embercsempészetet. Az igazságügyi miniszter megerősítette, hogy a kormány továbbra is megvédi Európát, akár tetszik ez a brüsszeli buboréknak, akár nem.

Gál Kinga: Hátba támadták Lengyelországot
 

Levélben fordultak az Európai Parlament (EP) néppárti, szociáldemokrata, liberális, zöldpárti és szélsőbaloldali frakcióinak vezetői Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez, követelve, hogy az általa vezetett testület ne hagyja jóvá Lengyelország helyreállítási tervét, amíg az meg nem felel a brüsszeli elvárásoknak. Gál Kinga fideszes EP-képviselő Brüsszelben újságíróknak Lengyelország hátbatámadásának, politikai zsarolásnak nevezte az öt frakcióvezető levelét.

Hangsúlyozta, ahelyett, hogy kiállnának a migrációs nyomással küzdő lengyelek mellett és több támogatást kérnének határvédelemre, inkább az országnak járó uniós források visszatartására szólítanak fel. Megjegyezte, hazánk is hasonló zsarolás elszenvedője. Emlékeztetett, ugyanezen politikusok korábban a szolidaritás jegyében a migránsok szétosztását követelték. Lengyelországot egyébként tegnap az Európai Unió Bírósága elítélte egy igazságszolgáltatáshoz kapcsolódó ügyben.
(ŐM)

Kapcsolódó írásaink