Külföld

Magyar kiállás Varsó mellett

A szolidaritást demonstráló magyar nemzeti zászlót adott át ifj. Lomnici Zoltán, a CÖF–CÖKA szóvivője Lengyelország magyarországi nagykövetének, Jerzy Snopeknek pénteken, a lengyel nagykövetségen megrendezett sajtótájékoztatón. Ifj. Lomnici Zoltán reagált a Lengyelország és Fehéroroszország határán történő eseményekre is, és ismertette, nyílt levélben fordultak Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez.

Magyar kiállás Varsó mellett
Heizler Norbert, Jerzy Snopek, és ifj. Lomniczi Zoltán a lengyel nagykövetségen tartott eseményen a nemzeti színű zászló átadásakor
Fotó: MH/Purger Tamás

Ebben megírták, hogy a fehérorosz határon kialakult krízisben nem csak Lengyelország határainak megvédéséről van szó, mert a jelenség egyenlő az Európai Unió 27 tagországának megtámadásával. „Mielőtt az első lövés eldördül, döntsön az Európai Bizottság arról, hogy a határkerítés megépítéséhez hozzájárul, és azt minden eszközzel támogatja. Józan intézkedéseket követelünk, amelyek eredményesek az újkori honfoglalás visszaszorítására, a párhuzamos társadalmak kialakításának megakadályozására” – fogalmazott a CÖF–CÖKA vezetősége.

Lengyelország nagykövete elmondta a zászló átadása után, hogy a szolidaritás megtisztelő, de nem meglepő, hiszen a lengyelek a magyarokra mindig is számíthattak. Jerzy Snopek a lapunknak adott rövid interjúban úgy nyilatkozott, ha a határukon kialakult hibrid háborús helyzet tovább romlik, felmerülhet, hogy Lengyelország segítségért fordul Magyarországhoz, akár határőrök küldésének tekintetében is. Olyan európai szolidaritásra van szükség, mint amilyen a magyar szolidaritás, szögezte le Jerzy Snopek.

Lapunknak azt is elmondta, hogy 2015-ben Orbán Viktoré egy magányos hang volt Európában, egy kivétellel, mert Jaroslaw Kaczynski, a Jog és Igaz-ságosság párt jelenlegi vezetője a lengyel Szejmben támogatásáról biztosította a magyar miniszterelnököt. Azóta Európa megértette, hogy milyen következményekkel jár az illegális migráció és hogy a régi irányvonalat nem szabad követni, mivel az veszélyt jelent Európa jövőjére is. Ezért ma már a legtöbb tagállam támogatja Lengyelországot az aktuális krízishelyzetben, zárta gondolatait a lengyel nagykövet.

Kapcsolódó írásaink