Külföld

Háborús állapotok a lengyel határon

Az uniós szankcióktól tartva a fehérorosz Belavia légitársaság nem enged fel jemeni, szíriai és iraki állampolgárokat a Törökországból Minszkbe induló járataira

A lengyel hatóságok péntekre virradóan újabb csoportos határátlépési kísérleteket akadályoztak meg. A Fehéroroszországgal közös határszakaszon egyre több migráns táborozik, akik között egy volt diplomata szerint kiképzett iraki és afgán háborús veteránok is lehetnek. Tovább növeli a feszültséget, hogy Lengyelországba brit hadmérnökök érkeztek.

Háborús állapotok a lengyel határon
Növekszik a feszültség a NATO keleti határán
Fotó: AFP/Leonid Shcheglov

Már több mint ezerre nőtt annak a migránscsoportnak a létszáma, amely a néhány napja bezárt Kuznica Bialostocka lengyel–fehérorosz határátkelő közelében táborozik. A határátkelőnél hétfőn vertek sátrakat a fehérorosz oldalról fegyveres egyenruhások kíséretében érkezett bevándorlók, akik napról napra egyre többen vannak. A lengyel hatóságok szerint a Fehéroroszországgal közös határ mentén összesen három-négyezer migráns tartózkodik.

Katarzyna Zdanowicz, a lengyel határőrség szóvivője az MTI szerint közölte, hogy Kuznica Bialostockánál csütörtök éjjel fehérorosz határőrök egy negyvenfőnyi, többségében nőkből és gyermekekből álló csoportot a határkerítéshez szorítottak, közülük végül senki nem jutott át a határon. Polowce településnél mintegy száz migráns kövekkel és faágakkal dobálta meg a lengyel határőröket, de a határon nem sikerült átjutniuk.

Mariusz Blaszczak lengyel védelmi miniszter pénteken a Twitteren közölte, hogy brit hadmérnökök segítenek a lengyel katonáknak a határkerítés megerősítésében. A Belavia fehérorosz légitársaság bejelentette, hogy a török hatóságok kérésére nem enged fel iraki, szíriai és jemeni állampolgárokat a Törökországból Fehéroroszországba induló járataira. A döntés előzménye, hogy az Európai Unió újabb szankciók bevezetését helyezte kilátásba a minszki vezetéssel és a migránsokat Fehéroroszországba szállító légitársaságokkal szemben.

Margarítisz Szkínász szerint az unió erőfeszítései a migránsválság megoldására sikerrel járnak, és előrelépést lehet tapasztalni. Az Európai Bizottság alelnöke libanoni látogatásán bejelentette, hogy a török légitársaságok felfüggesztik Minszkbe tartó járataikat.

Az Egyesült Államok és több európai ország, köztük az Egyesült Királyság és Franciaország felszólította Fehéroroszországot, hogy vessen véget a kialakult migránsválságnak. A felhívás aláírói szerint a fehérorosz vezetés a menedékkérőket saját politikai céljaira használja fel, destabilizálni akarja a szomszédos országokat és az unió külső határait. A NATO szintén elítélte Fehéroroszország hibrid támadásait.

A minszki rezsim iraki és afgán háborús veteránokat is kiképzett arra, hogyan szálljanak szembe a lengyel határőrséggel – mondta az EUobserver hírportálnak Pavel Latushka, korábbi varsói fehérorosz nagykövet. A lengyel fővárosba emigrált egykori diplomata szerint a kiképzésben az orosz katonai hírszerzés tanácsadói is részt vettek. Latushka úgy véli, Lukasenka fegyveres konfliktust akar előidézni az unió keleti határán.

Egyre több illegális migráns érkezik a brit partokra

Tovább nő a Franciaországból az Egyesült Királyságba tartó migráció, a BBC jelentése szerint csütörtökön 1185 bevándorló kelt át kis csónakokkal a La Manche csatornán, ami újabb rekordot jelent. Az előző, szintén novemberben mért napi átkelési rekord 853 fő volt. Az idén eddig 23 ezer migráns érte el a brit partokat, ez meredek emelkedés a tavalyi év hasonló időszakában érkezett 8404-hez képest. A BBC-nek nyilatkozó kormányzati forrás szerint Franciaország elveszítette az irányítást a migrációs helyzet felett. A francia hatóságok csütörtökön 99 illegális bevándorlót tartóztattak fel a La Manche csatornán.
(HSz)

Kapcsolódó írásaink

Magyar kiállás Varsó mellett

ĀA szolidaritást demonstráló magyar nemzeti zászlót adott át ifj. Lomnici Zoltán, a CÖF–CÖKA szóvivője Lengyelország magyarországi nagykövetének, Jerzy Snopeknek pénteken, a lengyel nagykövetségen megrendezett sajtótájékoztatón