Külföld

Az EU kegyeiért küzd Márki-Zay

Vádaskodással haknizik a baloldali jelölt

Ma zárul Márki-Zay Péter baloldali miniszterelnök-jelölt brüsszeli látogatása, amelynek programjában a nyilvános események mellett uniós biztosokkal, valamint európai parlamenti politikusokkal tartott egyeztetések is megtalálhatók. Hódmezővásárhely polgármesterét fogadja többek közt Vera Jourová, az Európai Bizottság átláthatóságért és értékekért felelős liberális alelnöke is.

Az EU kegyeiért küzd Márki-Zay
Márki-Zay Péter
Fotó: MH/Purger Tamás

Márki-Zay a programját kedden este egy belvárosi hotel bárjában tartott fórummal indította, ahol már ismert állításait ismételte el, például kétségbe vonta Soros György hálózatának szerepét a migrációs válság gerjesztésében. Beszélt arról is, hogy ő – noha balliberális pártok miniszterelnök-jelöltje – régebb óta keresztény és jobboldali, mint a Fidesz, sőt azzal vádolta meg a miniszterelnököt, hogy fasiszta pártállamot épít.

A politikus megismételte korábbi terveit is, miszerint minél előbb be kell vezetni hazánkban az eurót, csatlakozni kell az Európai Ügyészséghez, Magyarországnak pedig az Európai Unió és a NATO lojális tagjának kell lennie. Márki-Zay állást foglalt amellett is, hogy szorosabb központosításra van szükség a szuverenitás ellenében, úgy fogalmazott ugyanis, hogy nem gyengébb és kevesebb, hanem erősebb és több Európa kell.

A magyar újságíróknak tartott szerdai sajtótájékoztatón is ezek az üzenetek hangzottak el. Márki-Zay beszélt arról is, hogy az EU-s források folyósításának sokkal körültekintőbbnek kellene lennie.

Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti delegációvezetője Márki-Zay látogatásával kapcsolatban a Facebookon a napokban azt írta: „Baloldalról több mint tíz éve lassan tucatnyi miniszterelnök-jelölt utazgat Brüsszelbe, hogy hitet tegyen a brüsszeli bürokráciának, a nemzeti oldalról viszont több mint tíz éve a miniszterelnök utazik Brüsszelbe, hogy kiálljon a magyar nemzeti érdekekért”.

Kapcsolódó írásaink