Külföld

Átalakulóban a francia jobboldal

A napokban erősítheti meg indulási szándékát az elnöki választásokban Éric Zemmour publicista

Éric Zemmour francia jobboldali publicista fej fej mellett halad a közvélemény-kutatásokban Marine Le Pennel. Ha Zemmour hivatalosan is bejelenti, hogy indul a jövő évi elnöki választáson, kettőjük közül kerülhet majd ki Emmanunel Macron kihívója.

Átalakulóban a francia jobboldal
A jobboldali francia szavazók többsége Zemmourt választaná államfőnek
Fotó: AFP/Norbert Grisay

Sajtóértesülések szerint hamarosan hivatalosan is bejelentheti a francia elnökválasztáson való indulását Éric Zemmour politikai publicista. A 63 éves aktivista és író jelöltségének szándéka már hónapok óta a francia közvélemény érdeklődésének központjában áll, ennek ellenére Zemmour eddig nem volt hajlandó a híreszteléseket sem megerősíteni, sem elutasítani.

Az Ifop-Fiducial közvélemény-kutató legutóbbi felmérése szerint viszont a jobboldali szavazók között megelőzte a nemzeti oldalon található legfőbb riválisát, Marine Le Pent, a Nemzeti Tömörülés vezetőjét. Le Pen, akire júniusban még a franciák 27 százaléka szavazott volna, megelőzve így Emmanuel Macron elnököt, ma már egy ponttal Zemmour mögött áll, mindössze 16 százalékkal.

A visszaesés mögött nem csak jobboldali riválisa népszerűsége áll, vagy az, hogy a francia Republikánusok közül is többen bejelentették indulási szándékukat a konzervatív nemzeti színekben. Le Pen már a tavalyi év folyamán óvatos lépéseket tett annak érdekében, hogy pártját a mérsékelt centrum irányába mozdítsa. Ilyen volt azon álláspontja is, hogy a mérsékelt iszlám összhangban van a francia köztársaság világi értékeivel. Ez a döntés nem volt népszerű jobboldali érzületű szavazói között, akik ezt elfogadhatatlan kompromisszumnak vélték.

Ezzel szemben Zemmour, aki gyakran méltatta a magyar migrációs politikát, sokkal kevésbé megalkuvó a Franciaországot megosztó muszlim bevándorlás kérdésében. Egyértelműen nyilatkozik olyan értelemben, hogy szerinte az iszlám veszélyt jelent a franciák életmódjára, és gyakran felszólal a radikális baloldali nézetekkel szemben is.

Emmanuel Macron elnök 2017-es választási sikere óta több tucat megvalósult vagy meghiúsított terrorista támadás történt Franciaországban, és a kemény politikai szándéknyilatkozatok ellenére a biztonsági helyzet egyre romlik. Zemmour többször is élesen bírálta az elnököt és kormányának tagjait amiatt, hogy Bruno Le Maire gazdasági miniszterrel egyetemben kijelentették, nincs összefüggés a terrorizmus, a rohamosan romló közbiztonsági mutatók és a bevándorlás között. Zemmour kijelentette, a migrációs politikát ne a migránsokra bízza Macron kormánya, az ezzel kapcsolatos kérdéseket a franciáknak maguknak kell eldönteniük.

Kapcsolódó írásaink