Külföld

Kézműveseket keresnek a Notre-Dame újjáépítéséhez

A két és fél évvel ezelőtti tűzvészben súlyosan megrongálódott párizsi Notre-Dame székesegyház újjáépítéséhez tehetséges kézművesek segítségét kérik.

Kézműveseket keresnek a Notre-Dame újjáépítéséhez
A párizsi Notre-Dame székesegyház a két és fél évvel ezelőtti tűzvészben súlyosan megrongálódott
Fotó: AFP/Anadolu/Alaattin Dogru

Mintegy száz különböző nagyságrendű pályázatot írnak ki, hogy kézműves cégek vagy önállóan dolgozó mesterek részt vehessenek az újjáépítésben - mondta Jean-Louis Georgelin tábornok, a Notre-Dame helyreállításáért felelős állami hatóság elnöke.

2019. április 15. estéjén a párizsi Cité-szigeten lévő világhírű székesegyház lángokba borult. A tűz a tetőszerkezeten terjedt, és a felújítás alatt álló, középkori épület nagy részét elborította. Még nem tisztázták teljesen, rövidzárlat, vagy égő cigaretta csikkje okozta-e a tüzet.

„A műemlékvédelemben szakértelemmel rendelkező kézműveseket és vállalkozásokat hívunk fel arra, hogy induljanak a pályázatokon, jelentkezzenek az építők közé, akik lelkesen és elszántan dolgoznak azon, hogy a katedrális 2023-ben újra megnyíljon a hívek és a turisták előtt” - mondta a tábornok pénteken.

„A huszártorony, valamint az északi és a déli kereszthajók restaurálása, a belső felújítás befejezése két szimbolikus jelentőségű projekt, amelyekhez a rengeteg faipari, állványépítői és tetőfedői szaktudás szükséges, amint a kövek, a falak, az asztalosmunkák, a festmények és ötvösművek, az üvegablakok és a szobrok restaurálásához is” - tette hozzá.

Az újjáépítés költségeinek becslését még nem közölték. Eddig nagyjából 840 millió euró (301 milliárd forint) adomány gyűlt össze, többek között alapítványoktól.