Külföld

„Európának szüksége van a határkerítésre”

Támogatja Manfred Weber azt a tizenkét tagállam által aláírt felhívást, amelyben a fizikai akadályok építésének uniós finanszírozását sürgetik

Európában egyre többen sürgetik Brüsszelt, hogy nyújtson pénzügyi támogatást a tagállamoknak a fizikai akadályok építésére az uniós külső határokon. Manfred Weber néppárti frakcióvezető és Michael Kretschmer német tartományi kormányfő szerint a határkerítés hatékony eszköz a menekültáradat megfékezésére.

„Európának szüksége van a határkerítésre”
Egyre szigorúbban védik a lengyel–fehérorosz határt
Fotó: AFP/NurPhoto/Maciej Luczniewsk

Az unió nem engedhet a fehérorosz zsarolásnak Michael Kretschmer, Szászország kereszténydemokrata miniszterelnöke szerint. A németországi tartomány vezetője kedden Brüsszelben tárgyalt az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel, amely után úgy fogalmazott, Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök aljas játékot űz, Európának viszont erősnek kell maradnia.

Az elmúlt hónapokban jelentősen emelkedett a fehérorosz migrációs útvonalon Lengyelországon keresztül a német határhoz érkező illegális migránsok száma.

Ezzel összefüggésben Kretschmer a Die Welt tájékoztatása szerint kiemelte, hogy a Fehéroroszországgal szomszédos Litvániának, Lettországnak és különösen Lengyelországnak minden szükséges támogatást meg kell kapnia, mert csak úgy tudják visszaszorítani az illegális migrációt, ha a szigorúan ellenőrzik a határokat.

A tartományi kormányfő szerint a gyökerénél kell kezelni a problémát, ezért tárgyalásokat kell kezdeni a kibocsátó országokkal, szankcionálni kell a migránsokat Minszkbe szállító légitársaságokat, emellett fizikai határokra van szükség, ameddig nem lesz demokrácia Fehéroroszországban. „Szükségünk van kerítésekre és valószínűleg falakra is” – fogalmazott Kretschmer, kiemelve: az Európai Uniónak be kell bizonyítania, hogy képes megvédeni magát. A szászországi miniszterelnök szerint nem kérdés, hogy Európának jól kell bánnia az érkezőkkel, ugyanakkor fontosnak nevezte az illegális migránsok visszafordítását és kitoloncolását.

Ursula von der Leyen az uniós tagországok vezetőinek múlt heti tanácskozása után megerősítette, hogy Brüsszel nem hajlandó pénzügyi támogatást nyújtani a határkerítések és falak építéséhez.

Nem ért egyet a bizottsági elnök kijelentésével Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakciójának vezetője, aki a Politico című lap hírlevelének azt mondta, támogatja azt a tizenkét tagállam, köztük Magyarország által aláírt felhívást, amelyben a fizikai akadályok építésének uniós finanszírozását sürgetik.

Hibrid háború folyik Fehéroroszország és az unió határán, nem szabad naivnak lennünk – mondta Weber, aki szerint Európa a megerősített határok által tudja megvédeni magát. Az uniós tagországoknak kell eldönteniük, kik léphetnek a területükre, nem pedig Lukasenkának – tette hozzá. Az EPP frakcióvezetője kiemelte, az olyan országok, mint Litvánia, Lettország és Lengyelország megérdemlik az unió teljes támogatását, ez pedig magában foglalja a pénzeszközök mozgósítását a fizikai határ megépítésére.

Kapcsolódó írásaink

Hidvéghi: Migránsokat hozna az EU-ba a baloldal

ĀEurópába irányuló legális migrációs útvonalak létrehozására kérte fel az uniós bizottságot az Európai Parlament (EP) Dobrev Klárát és Donáth Annát is a soraiban tudó Állampol­gári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága (LIBE)