Külföld

Az igazi Európa ma Közép-Európában van

Szánthó Miklós: Az Isten, haza, család hármas egységén alapuló életmód, amiben mi hiszünk, átfogó támadás alatt áll

Alliance for the Common Good (ACG), vagyis Szövetség a Közjóért elnevezéssel európai think tank hálózat jött létre öt ország keresztény–konzervatív politológiai központjainak részvételével az Alapjogokért Központ (AK) kezdeményezésére. Szánthó Miklóst, az AK igazgatóját és Karolina Pawlowskát, a lengyel Ordo Iuris igazgatóját kérdeztük.

Az igazi Európa ma Közép-Európában van
Karolina Pawlowska és Szánthó Miklós közösen lép fel a szuverenitásért
Fotó: MH/Purger Tamás

– Mi az együttműködés fő célja?

Szánthó Miklós:
Azért hívtuk életre közép-európai partnereinkkel az ACG-t, hogy azért az Európáért küzdjön, amely civilizációnk nagyságát adta és jelenti. Szerintem jól látható, hogy ma – sajnos – újra az ideológiai hidegháború korát éljük: egy globalista liberális világtársadalom utópiája áll szemben a szuverenista–hagyományelvű lokális társadalmak szervezőerejével. Előbbi erőfölényben van, így az Isten, haza, család hármas egységén alapuló életmód, amiben mi hiszünk, átfogó támadás alatt áll. A szövetség egyik fő célja, hogy ezeket a támadásokat visszaverje, sőt átvegyük a kezdeményezést. Ebbe beletartozik természetesen a szimbolikus, szellemi tevékenység, közös konferenciák, kutatási projektek, de a konkrét politikai, világnézeti érdekérvényesítés is.

Karolina Pawlowska: A fő célunk együttműködési teret teremteni a hasonlóan gondolkodó szervezeteknek Európából és az egész világból, a valódi értékek, a szuverenitás, emberi jogok, szólásszabadság és akadémiai szabadság védelme. Ezek az értékek ma veszélyben vannak, főleg a radikális baloldalnak az intézményeken keresztüli nagyon hatékony menetelése miatt, ami nemzetközi szinten különösen egyértelmű. Ezért már nem elég nemzeti szinten cselekedni, ideje egyesíteni az erőinket, és változtatni azon, hogy a baloldal uralja a közbeszédet.

– Milyen közös terveik vannak már?

Szánthó Miklós:
Az első körben meg szeretnénk erősíteni a részt vevő szervezetek közötti gyakorlati és rendszeres együttműködést, információáramoltatást. A második lépés a további hálózatépítés és e-network révén az érdemi, Európát érintő regionális, uniós döntési folyamatok mentális átprogramozása. Jó példa erre, hogy a lengyel partner, az Ordo Iuris vezetésével folytatott kampány révén egyelőre sikerült megakadályozni, hogy az EU ratifikálja az isztambuli genderegyezményt.

Karolina Pawlowska: Össze akarjuk fogni a kommunikációs erőfeszítéseinket, megbízható információt megosztani az országainkról és szervezeteinkről, amelyek a hálózatunkon belül működnek. Közös eseményeket is fogunk szervezni, konferenciákat, szemináriumokat, és közös jelentéseket adunk ki. Nagyon fontos az is, hogy teret engedünk a nyílt akadémiai vitának, ami az igazságon alapul, nem egyoldalú a politikai korrektség és a cancel culture miatt. Integrálni akarjuk az akadémikusokat, népszerűsíteni az ügyünkhöz hozzájáruló képzéseket. A hálózat szorosan együttműködik a nemrég alapított varsói Collegium Intermarium egyetemmel és más európai akadémiai intézményekkel.

– Lehetséges ellensúlyozni a Soros-hálózatot? Hogyan?

Szánthó Miklós: 
Hasonló eszközökkel, mint amilyenekkel ők is elkezdték befolyásolni a jogalkotást és jogalkalmazást már évtizedekkel ezelőtt: az említett hálózatosodással, egymás szervezeteinek támogatásával, korai figyelmeztető rendszerek aktiválásával. Nyilvánvaló persze, hogy versenyhátrányból indulunk, hiszen a nyílt társadalom erői mára már elérték azt, hogy a Nyugat megtagadja azokat az értékeket és a történelmet, amelyből mai jóléte és gazdagsága fakad. Schmidt Mária mondta nagyon találóan nemrég, hogy miközben mi itt, „Keleten” legyőztük a marxizmust, addig annak egy megújított változata Nyugaton győzelemre jutott. Korunk beleőrült ebbe woke identitáspolitikába, az új tabuk és hamis igazságok rendszere viszont a haladás zsákutcájába vezet.

És ez nem csak a baloldalra igaz – sajnos a nyugat-európai, magukat névleg kereszténydemokratának hívó erők először mindent feladtak a hatalomért, utána azonban a hatalmat magát is elvesztették. Nézzék meg: Bécstől nyugatra az Európai Néppárt nem ad egy kormányfőt sem. Mindebből viszont az a következtetés is fakad, hogy ami az igazi Európából megmaradt, az ma itt van Közép-Európában – ennek megőrzéséért fog tenni az ACG, és ehhez természetesen várjuk azon nyugat-európai barátaink csatlakozását is, akik vannak elég bátrak ellentmondani a politikai korrektség és az érzékenységkultúrának.

Karolina Pawlowska: A szövetség a Soros-hálózat alternatívájaként is felfogható, de vannak a két kezdeményezés között jelentős különbségek. Először is nem kényszerítünk a tagjainkra semmilyen ideológiát, hanem tiszteletben tartjuk a sokszínűségüket, helyi elkötelezettségüket és környezetüket. Nem hiszünk a multikulturális társadalomban, a szuverenitást képviseljük, a társadalmat organizmusnak tekintjük, nem mechanizmusnak, amit irányítanak. Végül pedig ellenezzük a relativizálás trendjét, különösen az emberi jogok összefüggésében, és határozottan emlékeztetünk arra, hogy az emberi jogok az egyetemes értékeken alapulnak. De az közös, hogy össze akarjuk kötni a hasonlóan gondolkodó szervezeteket a különböző országokból.

Megkérdeztük

Patrik Daniska
Patrik Daniska
Fotó: MH/Purger Tamás

Patrik Daniska, a szlovák Emberjogi és Családpolitikai Intézet elnöke: Ami Szlovákiát illeti, nincsenek nagy politikai konzervatív agytrösztjeink és civil szervezeteink, mint amilyenek Lengyelországban és Magyarországon. Részben mert Szlovákia meglehetősen kicsi ország, és a konzervatív szektor nem rendelkezik jelentős finanszírozással. Vannak azonban olyan szervezetek, amelyek a keresztény örökség megőrzésére összpontosítanak. Valójában a Nemzeti Életmenet az egyik legnagyobb polgári esemény volt Szlovákiában, sőt Közép-Európában is, amelyet az egyház is támogatott. Az Isztambuli Egyezmény ratifikálása elleni imamenetek az egész országban folytak. Bár láthatunk negatív tendenciákat a fiatalabb generációknál, egyértelmű, hogy a konzervatív értékek sok szlovák állampolgár számára fontosak.

Francesco Giubilei
Francesco Giubilei
Fotó: MH/Purger Tamás

Francesco Giubilei, az olasz Nazione Futura elnöke: Olaszországban az elmúlt években a konzervatív területen folytatott tevékenység nemcsak politikai, hanem kulturális szempontból is fejlődött. Az agytrösztök, alapítványok, folyóiratok, kiadók, egyesületek tevékenysége meghatározta egy olyan hálózat növekedését, amely javaslatokat kínált a politikai szférának. Véleményem szerint a konzervativizmus félúton van a szuverenizmus és a klasszikus liberalizmus között, figyelembe véve ezen gondolati áramlatok legjobb aspektusait. A konzervatív jog hiteles politikai javaslaton alapul, amely évszázados kulturális hagyományokban gyökerezik. Ennek a jognak a felépítése olyan kutatócsoportok és alapítványok tevékenységén keresztül megy végbe, amelyek hozzájárulása nemcsak nemzeti, hanem európai és nemzetközi szinten is alapvető.

Jan Gregor
Jan Gregor
Fotó: MH/Purger Tamás


Jan Gregor, a cseh Szövetség a Családért alelnöke: Csehország a V4-ek legliberálisabb tagja, nálunk nincs sok konzervatív civil szervezet. A Szövetség a Családért nevű civil szervezetünk a családok és a gyermekek jogait védi, itt pedig kimondjuk azt az egyszerű igazságot, hogy a család egy férfi és egy nő házasságán alapul, valamint hogy a gyerekeknek joguk van apához és anyához. A progresszívek számára szélsőségesek vagyunk, de társadalmunk többsége számára ez normális. Civil szervezetünk a házasság alkotmányos meghatározása mellett kampányol, az azonos neműek házassági javaslata ellen. A mi harcunk olyan, mint Dávid és Góliát csatája. Az emberek világos üzenetet küldtek a legutóbbi választáson: a valódi problémákkal kell foglalkoznunk, mint amilyen a demográfiai válság, és nem az LMBTIQ+-jogokkal az Európai Unóban.

Kapcsolódó írásaink