Külföld

Orbán Viktor: A magyarok és szerbek egy új jövő építésébe kezdtek

A magyarok és szerbek egy új jövő építésébe kezdtek és ennek a jövőnek a magyarok és szerbek együtt lesznek a nyertesei - mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a szerbiai Horgoson, a Szeged-Szabadka vasútvonal felújításindító ünnepségén.

Orbán Viktor: A magyarok és szerbek egy új jövő építésébe kezdtek
Orbán Viktor és Aleksandar Vucic
Fotó: RTV

A kormányfő beszédében kiemelte: 150 éves vasútvonalat akarnak felújítani, de valójában alapkövet tesznek most le. Azért alapkőletételről beszélnek, mert ez annak a szimbóluma, hogy a szerbek és magyarok egy új jövő építésébe kezdtek - fogalmazott.

Objektum doboz

Kifejtette: „együtt erősebbek vagyunk”, szorosabbra kell fűzni a kétoldalú kapcsolatokat, ezért hozták tető alá a stratégiai együttműködésről és szövetségről szóló megállapodást.

Azt mondta: a történelem vihara kettévágta ezt a vasútvonalat és ezzel mindkét város lakosai sokat vesztettek, a vasútvonal teljesen eljelentéktelenedett. Hat évvel ezelőtt a vasúti pálya mentén illegális migránsok ezrei vonultak Magyarország és Európa felé, a pályát le kellett zárni, végül megszűnt a közlekedés - idézte fel.

Objektum doboz

Az idegen hatalmak ide mindig csak háborút és békétlenséget hoztak

Orbán Viktor szerint ez egy sajátosan közép-európai történet, amikor „valami birodalmi központban tőlünk távol kiötlenek valamit”, aztán megpróbálják ránk erőltetni és „mi fizetjük meg mindennek az árát”. Az idegen hatalmak ide mindig csak háborút és békétlenséget hoztak - mondta. Hozzátette: ami kívülről jött, „elválasztott minket”, lecsúszást és konfliktust hozott.

Hangoztatta: „épp itt az ideje, hogy a saját kezünkbe vegyük a saját sorsunk irányítását”.

Objektum doboz

A szerbeknek útlevélellenőrzés nélkül kellene közlekedniük Magyarországra és Európába

Hangsúlyozta: itt most egy schengeni határ húzódik, de az Európai Unió külső határának nem itt kellene lennie, hanem lenn, délen és a szerbeknek útlevélellenőrzés nélkül kellene közlekedniük Magyarországra és Európába. Szerbia a Balkán kapuja és Európa biztonságának kulcsállama - jelentette ki.

Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Aleksandar Vucic szerb elnök kezet fog a szerbiai Horgoson, a Szeged-Szabadka vasútvonal felújításindító ünnepségén 2021. október 18-án
Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Aleksandar Vucic szerb elnök kezet fog a szerbiai Horgoson, a Szeged-Szabadka vasútvonal felújításindító ünnepségén 2021. október 18-án
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

A miniszterelnök közölte: Szerbia évek óta készen áll a csatlakozásra, a kérdés lassan az, hogy akar-e még csatlakozni vagy lesz-e mihez csatlakoznia. Magyarország elkötelezett támogatója az országnak - mondta.

Kitért arra: ennek a beruházásnak „van egy nagyobb testvére”, dolgoznak a Budapest-Belgrád vasúti folyosó megépítésén és elszántak, hogy a Baja és Szabadka közötti pálya is hamarosan megépüljön. Dolgoznak azon is, hogy a legegyszerűbb határellenőrzéssel valósulhasson meg a fejlesztés, hiszen a politika értelme, hogy az itt élők érdekét szolgálja - mondta a kormányfő.

Objektum doboz

Vucic: A magyarok és szerbek együtt sokszorosan erősebbek

A magyarok és szerbek együtt nem kétszer, hanem sokszorosan erősebbek, mint külön-külön, és minden, amit együtt tesznek, minden, amit együtt építenek, ezt bizonyítja - hangsúlyozta Aleksandar Vucic az alapkőletétel alkalmával.

Beszédében a szerb elnök megköszönte Orbán Viktornak, hogy volt elég bátorsága és megfelelő víziója ahhoz, hogy megteremtse a magyar-szerb kapcsolatok teljesen új alapját. Aleksandar Vucic emlékeztetett arra, hogy korábban soha nem voltak olyan jók a két ország és a két nemzet kapcsolatai, mint az utóbbi években.

Orbán Viktor Szerbia-politikáját a szerb elnök egy magyar mondással, magyarul megszólalva jellemezte. Azt mondta, aki mer, az nyer. Hozzátette: a magyar miniszterelnök is így járt el, és igaza lett.

„Az erős Szerbia erős Magyarországot, az erős Magyarország pedig erős Szerbiát is jelent, és mindannyiunknak ez az érdeke” - húzta alá.

A szerb államfő rámutatott, hogy a magyar kormány tagjai számos nemzetközi eseményen bátrabban és határozottabban álltak ki Szerbia mellett, mint sok más nemzet képviselői. „Mindezért és a jó kapcsolatokért is Orbán Viktornak mondhatunk köszönetet” - hangsúlyozta Aleksandar Vucic, majd úgy folytatta, hogy a gázhálózatot érintő nemzetközi vitákban is Magyarország volt Szerbia példaképe, és ennek köszönhetően a szerb állampolgárok biztosak lehetnek abban, hogy lesz elegendő gáz egész télre.

A Szabadka és Szeged közötti szerb szakasz 27 kilométer hosszú, és várhatóan a jövő novemberig készül el. Emellett felújítják a palicsi, a hajdújárási, a királyhalmi és a horgosi vasútállomásokat is, valamint átkelőket, illetve alul- és felüljárókat építenek ezen a szakaszon - részletezte a szerb államfő. Hozzátette, hogy a Szeged-Szabadka vasút Szabadkán kapcsolódik a Belgrád-Budapest vasúthoz, így Szerbiának közvetlen vasúti kapcsolata lesz Nyugat-Európával, hiszen Budapestről bármely európai nagyváros elérhető. „Ez a vasút erősíti a gazdasági, a kulturális és a személyes, baráti kapcsolatokat a két nép között” - húzta alá, majd hozzátette: mi is lehetne szebb annál, mint hogy békében éljen a két nép egymás mellett, és olyan kapcsolatai legyenek, mint soha korábban.

Orbán Viktor és Aleksandar Vucic a találkozó végén szimbolikusan összekapcsolta az első sínpárt, amely voltaképpen egy 150 éves vasútvonal felújításának első momentuma volt.

Kapcsolódó írásaink

Orbán Viktor: Szelfibajnokok

ĀA kormányfő a Karmelita kolostorban köszöntötte a magyar olimpikonokat és paralimpikonokat múlt héten + VIDEÓ