Belföld

Dömötör Csaba: Ne engedjünk a baloldali tétlenségnek

Az Országgyűlés hétfői plenáris ülésének kezdetén Szabó Tímea országgyűlési képviselő tette fel elsőként kérdését a kormány felé, mely az ellenzéki előválasztáshoz is kapcsolódott. Minderre Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára válaszolt néhány gondolatával.

Dömötör Csaba: Ne engedjünk a baloldali tétlenségnek
Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára
Fotó: MH/Purger Tamás

A parlamenti államtitkár emlékeztetett arra, hogy a baloldal eleinte Karácsony Gergellyel fenyegetőzött. Ő azóta visszalépett, mely vélhetően összefügg azzal, hogy semmilyen vezetési képességei nincsenek - fogalmazott Dömötör Csaba.

A több hónapos kampányolás alatt a főpolgármester sok mindennel foglalkozott, melyek között Budapest vezetése vélhetően nem szerepel. Ha pusztán a soha véget nem érő dugókra gondolunk, ez teljesen nyilvánvaló. Ne engedjük, hogy a főváros a baloldali tétlenség áldozata legyen - hangsúlyozta a parlamenti államtitkár.

Az ülésen Jakab Péter, a Jobbik elnöke is elmondta gondolatait az elmúlt napok eseményeiről. Többek között gratulált Márki-Zay Péternek, aki a baloldali előválasztáson Dobrev Klára ellen kapott több szavazatot.

Jakab Péter szavaira Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára válaszában emlékeztetett arra, hogy a baloldal új miniszterelnök-jelöltje elmélkedett arról, hogy a lámpavasat mire lehetne használni.

Dömötör Csaba felhívta a figyelmet arra, hogy hiába állítja be magát jobboldali pártként a Jobbik és hiába próbál olyan erős lenni, mint más ellenzéki pártok. Azáltal, hogy beállt, a baloldali pártok közé és támogatja a DK-t, saját magát gyengíti, amivel a választók tisztában vannak. A Jobbikot és Jakab Pétert az előválasztás vesztesének nevezte, mert annak ellenére, hogy feladták egykori nemzeti pártjukat és a baloldali politikusok „lába elé tették” azt, kiszavazták őket az előválasztáson.

Felidézte, hogy a Jobbik létrehozásakor a párt alapszabályában elsődleges feladat volt a kommunista utódpárt és a vele összeforrt szélsőséges liberálisok eltávolítása a hatalomból. Most azonban már közös plakátokon tündökölnek a posztkommunista jelöltekkel, és aláírtak a szélsőséges liberálisoknak - emelte ki.

A parlamenti államtitkár arra is kitért, hogy a Gyurcsány Ferenc vezette baloldal legerősebb pártja a DK, mellyel kapcsolatban Gyurcsány Ferenc bukott miniszterelnök az idő alatt is posztol, míg Jakab Péter arról igyekezett meggyőzni képviselőtársait, hogy a Jobbik mennyire erős párt.

„Eközben a DK tovább erősödött.” - írta posztjában, melyre Dömötör Csaba is felhívta Jakab Péter és a jelenlévő képviselők figyelmét.

Emellett összefoglalta, hogy az elmúlt időszakban, miként is próbált a magyar embereket megtévesztve kampányolni a baloldal. 

Az előválasztásnak nevezett folyamat lényegi változást nem hozott, a baloldal nem rendezte a múlthoz való viszonyát, ugyanazok a csoportok jelentkeznek be kormányzati pozícióért, a különbség annyi, hogy „most mást raknak a plakátokra, illetve a kirakatba”. Szerinte egy igazi „karrierbaloldalit” választottak miniszterelnök-jelöltnek Márki-Zay Péter személyében, akinek állásfoglalásai is egyértelművé teszik, hogy paktumot kötött a baloldallal. „Melyik jobboldali politikus dolgozna a posztkommunisták sikeréért?” - tette fel a kérdést.

Szerinte Márki-Zay Péter „szépen betagozódott” a baloldalba, támadja a rezsicsökkentést, támogatja a migrációt, ellenzi a minimálbért, és azokkal fogott össze, akik a saját népükre lövettek, megvonták a külhoni magyaroktól a támogatást. „Aki távolról és közelről is úgy tűnik, mint egy baloldali politikus, páros és páratlan napokon is úgy cselekszik, mint egy baloldali politikus, az nem más, mint egy baloldali politikus” - fogalmazott. Megjegyezte: nem a jövő kopogtat odaátról, hanem a „rozsdás múlt”, amit nem szeretnének beengedni.

Rétvári Bence: Az egész előválasztás arra volt jó, hogy Gyurcsány Ferenc hatalmi túlélését minden neki behódoló párt megsegítse

Keresztes László Lóránt (LMP) is az előválasztást értékelte, szerinte ez ad reményt arra, hogy végre változás lesz az országban.

Szerinte az előválasztási kampányban a kormánypártok kampányoltak a legaktívabban, emellett aláírást gyűjtöttek az ellenzék ellen és ostoba, primitív lejárató videókat tettek közzé.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára szerint az a párt, amely Gyurcsány Ferenccel szemben jött létre, most neki kampányol. Azt mondta, Gyurcsány Ferenc rendkívüli módon szereti a hatalmat, átmentette magát a rendszerváltáskor és 2009-ben is. Hozzátette: Gyurcsány Ferenc nem egy olyan ember, aki a második vagy a harmadik helyre jelentkezik be, ha egy listán rajta van, ha egy kormányban szerepet vállal, akkor ő első akar lenni. Közölte, a magyar politikai megújulás alapja lenne a baloldalon, ha Gyurcsány Ferencet egyszer és mindenkorra ki tudnák zárni saját politikai körükből.

Véleménye szerint nem történt semmi lényegi változás a baloldalon, ugyanaz a baloldal vezetője, mint aki 2006-ban az őszödi beszéd, aki 2008-2009-ben a megszorítások idején volt. Az egész előválasztás arra volt jó, hogy Gyurcsány Ferenc hatalmi túlélését minden neki behódoló párt megsegítse.

Tóth Bertalan (MSZP) felszólalásában támogatásáról biztosította a megválasztott miniszterelnök-jelöltet, és azt mondta: ezt várják el a többi ellenzéki párttól is.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára válaszában úgy fogalmazott: az összevissza beszélés oda sodorta az MSZP-t, hogy most már a DK sem a nagy pártok közé sorolja őket.

Hangsúlyozta: a szocialisták kormányzásuk alatt nem tették könnyebbé az emberek lakhatását. Megszüntették a forinttámogatott lakáshiteleket, devizahitelekbe kergették az embereket, és a lakásfenntartást sem tették egyszerűbbé, amikor tizenötször emelték a rezsi árát - jegyezte meg.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára napirend előtti felszólalásra válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén
Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára napirend előtti felszólalásra válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén
Fotó: MTI / Kovács Tamás

 Orbán Balázs: Nem fogjuk hagyni, hogy Gyurcsány Ferenc baloldali kormányzása visszatérjen

Varju László (DK) szerint a minden várakozást felülmúló sikerrel zárult előválasztáson a választók kinyilvánították, hogy nem kérnek a Fidesz pártállami rendszeréből.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára azt tette szóvá, hogy Varju László egyedüli jelölt volt körzetében az előválasztáson, szerinte Észak-Koreában működnek így a dolgok.

Közölte, az előválasztás egy dologra volt jó, a DK és Gyurcsány Ferenc megerősödésére. Paktumot kötöttek Márki-Zay Péterrel, a serpa szerepét most nem Medgyessy Péterre, hanem a hódmezővásárhelyi polgármesterre osztották - hangoztatta.

Kijelentette, nem fogják hagyni, hogy Gyurcsány Ferenc baloldali kormányzása visszatérjen, amikor Magyarország elvesztette gazdasági és politikai szuverenitását, morális válságba került.

Hollik István: A rezsiválságot Brüsszel idézte elő felelőtlenségével

Hollik István (KDNP) úgy fogalmazott: Európa még le sem győzte a koronavírus-járványt, újabb válsággal kell szembenézni, mindenhol egyre többet kell fizetni az embereknek a rezsiért. Ezt a rezsiválságot Brüsszel idézte elő felelőtlenségével, a rosszul időzített, átgondolatlan energiareformmal - jegyezte meg.

Hangsúlyozta: egy olyan nemzeti megoldás van, amely működik a rezsiválságban, ez a magyar rezsicsökkentés. Míg a rezsicsökkentés előtt Magyarországon az egyik legmagasabb volt a rezsiár Európában, most a legalacsonyabbak közé tartozik - jelentette ki összehasonlítva a magyar közműdíjakat más európai nagyvárosokéval.

A kormány számára az energia nem politikai, hanem biztonsági és szuverenitási kérdés, ezért ellenzik az EU által bevezetni kívánt klímaadót is - tette hozzá.

Schanda Tamás: Brüsszel kezdeményezése szerint egy családnak átlagosan évi 400 ezer forinttal kellene többet fizetnie

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára válaszában megerősítette: Brüsszel arra készül, hogy megadóztassa a lakással, gépjárművel rendelkező családokat. Egy családnak átlagosan évi 400 ezer forinttal kellene többet fizetni, Magyarország és a V4-ek azonban nem fogadják el ezt a brüsszeli kezdeményezést - mondta.

Hangsúlyozta: az alacsony árakat védeni kell, ezért a kormány határozottan kiáll amellett, hogy a klímacélok eléréséhez szükséges pénzügyi fedezetet nem a családoknak, hanem a klímarombolóknak kell viselni. Ezzel egyébként a nemzeti konzultációt kitöltők 99 százaléka egyetértett - jegyezte meg.

Kapcsolódó írásaink

A Haza minden előtt!

ĀVarga Judit és Kocsis Máté is az október 23-ai Békemeneten való részvételre szólít fel