Külföld

Migránsokat és LMBTQ-embereket ültetne a médiába az Európai Parlament

A bevándorlók és a szexuális kisebbségek tagjainak reprezentációját sürgeti jelentésében az Európai Parlament. Fellépnének a sajtó ellen indult perekkel szemben is.

Migránsokat és LMBTQ-embereket ültetne a médiába az Európai Parlament
Képünk illusztráció
Fotó: Pexels

Strasbourgi plenáris ülésének jövő hétfői napján napirendre tűzi az Európai Parlament Az európai média a digitális évtizedben: a helyreállítást és átalakulást támogató cselekvési terv című jelentést. A lett Dace Melbarde által jegyzett dokumentum fő témakörei a helyreállítás és támogatás, az egyenlő versenyfeltételek biztosítása, valamint az európai média- és audiovizuális ágazat átalakulása és támogatása. A dokumentumot szeptember végén megszavazta az EP kulturális (CULT) bizottsága.

A jelentés szerint „demokráciánk és társadalmaink zökkenőmentes működése szempontjából döntő fontosságú a plurális, független és jól finanszírozott hírmédia-ágazat, miközben a versenyképes és ellenálló európai audiovizuális ágazat hozzájárul az európai kulturális és nyelvi sokszínűség előmozdításához”. „A médiaökoszisztéma már a Covid–19-járvány kitörése előtt törékeny volt, a médiapluralizmus pedig csökkenőfélben van” – állapítja meg.

Leszögezték azt is a jelentésben, hogy „az EU-nak és tagállamainak intézkedéseket kell bevezetniük annak biztosítására, hogy a média a közértékeken alapuljon, és nyitott, demokratikus, fenntartható és befogadó legyen, valamint hogy ebben a környezetben több nő, faji és etnikai kisebbséghez tartozó személy, migráns és menekült, valamint az LMBTIQ+-közösségek tagjai és a fogyatékossággal élők töltsenek be kreatív és döntéshozó pozíciókat”.

A jelentésben felkérik az Európai Bizottságot és a tagállamokat, hogy jogalkotási és nem jogalkotási eszközökkel hatékonyan védjék meg az újságírókat és a civil társadalmat a közéleti részvételt akadályozó stratégiai perek megfélemlítésük és elhallgattatásuk érdekében történő fokozódó használatával szemben. A jelentés hangsúlyozza az oknyomozó újságírás fontosságát, amelyet veszélyeztetnek a hozzá kapcsolódó magas költségek, és üdvözli az európai tényfeltáró újságírást támogató alapot, amelynek célja az újságírás e fajtájának támogatása.

A jelentés teljes szövegét eredeti nyelven itt olvashatja!

Kapcsolódó írásaink