Külföld

Jogon kívüli zsarolás a „jogállamiság” nevében

Bíróság előtt mérkőzik meg egymással az európai parlament és a bizottság a parlament jogi ügyekért felelős szakbizottságának (JURI) tegnapi döntése alapján. Csütörtök délutáni zárt ülésén a JURI tagjai nagy többséggel amellett határoztak, hogy a parlament perrel zsarolja ki a bizottságból a jogállamisági kondicionalitási rendelet alkalmazását Magyarországgal és Lengyelországgal szemben. A döntés senkit sem lepett meg, miután az ügyben a JURI elnöke, a liberális Adrián Vázquez lázara és a javaslat jelentéstevője, a zöldpárti Sergey Lagodinsky a szigorú titoktartási előírások ellenére már jóval az ülés előtt „ítéletet” hirdetett és megelőlegezték, hogy a képviselők támogatják majd a nyomásgyakorlásra irányuló akciót - derül ki a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának sajtóközleményéből. 

Jogon kívüli zsarolás a „jogállamiság” nevében
Intézményközi háborúskodást akar indítani az Európai Parlament a Bizottság ellen
Fotó: Facebook/Győri Enikő

A Házszabály értelmében a Jogi Bizottság feladata ajánlást készíteni az Európai Parlament Elnöke számára arról, hogy az EP pereljen-e az Európai Bíróság előtt. A brüsszeli zöldpárti jogállamisági élharcos, Lagodinsky egyértelműen a per mellett foglalt állást. Az ülésen a szabályok szerint a Parlament Jogi Szolgálata is bemutatta álláspontját, ami az információk szerint hagyományosan óvatos és a per buktatóira hívja fel a figyelmet. Bár a jogi szakértők szerint az EP nem sok eséllyel indul ebben a perben, a JURI tagjai felsorakoztak a baloldali politikai akció mellett: 13 képviselő támogatása, 3 ellenszavazat és 6 tartózkodás mellett elfogadták a javaslatot.

Ismét bebizonyosodott, hogy az európai baloldal már semmilyen eszköztől sem riad vissza annak érdekében, hogy elérje célját, vagyis, hogy a Bizottság vonja meg az uniós pénzeket Magyarországtól és Lengyelországtól. Az integráció jövőjéért aggódó baloldal még az EU intézményeket is képes ennek érdekében egymás ellen hangolni. Kiábrándító, hogy a Jogi Bizottság asszisztál ehhez a jogon kívüli hatalmi zsaroláshoz.

Ezt követően az Európai Parlament Házszabályának rendelkezései szerint Sassoli elnök a JURI ajánlásának megfelelően a Parlament részéről keresetet nyújt be a Bizottság ellen az Európai Bíróságnál. A perben az Európai Parlamentnek kell bizonyítania a Bizottság kötelességszegését.

Kapcsolódó írásaink