Külföld

Magyar diákokat ért sértő elbánás miatt írt levelet a Fidesz David Sassoli EP-elnöknek

Az Európai Parlament szervezésében 2021. október 8-9-én került megrendezésre az Európai Ifjúsági Rendezvény (European Youth Event - EYE 2021), melyen magyarországi diákok is képviseltették magukat. A magyar diákoknak azonban az egyik, a magyar gyermekvédelmi törvényt is érintő műhelybeszélgetésen rendkívül aggályos és sértő elbánással kellett szembesülniük. Ezért Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának elnöke és Deutsch Tamás, a képviselőcsoport vezetője az alábbi levéllel fordultak David Sassolihoz, az európai parlament elnökéhez:

Magyar diákokat ért sértő elbánás miatt írt levelet a Fidesz David Sassoli EP-elnöknek
David Sassoli
Fotó: AFP/Julien Warnand

Tisztelt Elnök úr!

Megdöbbenéssel értesültünk az Európai Parlament által 2021. október 8-9-én megrendezett Európai Ifjúsági Rendezvény (European Youth Event - EYE 2021) egyik műhelybeszélgetésén történtekről.

A résztvevőktől kapott tájékoztatás szerint, az „LGBTQI+ in Europe: we're here, we're queer - is equality near?” címmel meghirdetett panel gyakorlatilag teljes egészében a magyar gyermekvédelmi törvény hamis, egyoldalú és rosszindulatú értelmezéséről, valamint a magyar kormánnyal szembeni elfogult kritikáról szólt.

Súlyosan aggályosnak és sértőnek tartjuk, hogy már a panelbeszélgetés beharangozó szövegében olyan benyomást keltettek, mintha a hivatkozott jogszabály az LMBTQI+ közösséggel szembeni fellépésről szólna, holott ez az állítás természetesen köszönő viszonyban sincs a valósággal:

„On 15 June 2021, the Hungarian Parliament adopted an anti-LGBTQI+ law that has been criticized by the EU and several by its Member States for violating fundamental values of the EU. What legal/political means does the EU have to push back against laws of this kind? Are these laws a threat to European solidarity? Will differences in the legal status of LGBTQI citizens fracture Europe? And do countries that violate human rights have a place in the EU? Join this panel discussion and have your say.”

Felháborítónak és az Európai Ifjúsági Rendezvény eredeti szellemiségét semmibe vevő eljárásnak tartjuk, hogy egy „vitaként„ meghirdetett esemény minden előadója azonos álláspontot képviselt, lehetőséget sem adva az övéktől eltérő vélemények kifejezésére, vagy a törvénnyel kapcsolatos tények megismertetésére.

Az az eljárás továbbá, hogy az eredetileg angol nyelvűnek meghirdetett rendezvényt az utolsó pillanatban változtatva, kizárólag francia nyelven, tolmácsolás nélkül tartották meg, majd a franciául nem értőket távozásra szólították fel, azt az üzenetet hordozza magában, hogy a többségétől eltérő véleményeknek nincs helye az európai vitában.

Tisztelt Elnök úr!

Mélyen kiábrándító, hogy az Európai Parlament illetékesei a nagyszerű, toleranciára és párbeszédre ösztönző ifjúsági rendezvényt az egyik tagállammal szembeni hangulatkeltésre használta fel.

Ilyen, az Európai Parlamenthez méltatlan helyzet többé nem fordulhat elő! Elvárjuk, hogy a Ház vezetése a jövőben fordítson kellő figyelmet a demokratikus játékszabályok betartására, különösen az Európa jövőjéről szóló, fiatalok bevonásával zajló rendezvényein!

Üdvözlettel:
Gál Kinga a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának elnöke, Deutsch Tamás a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom