Külföld

Biztonságban a hazai zsidóság

Az antiszemitizmus elleni fellépés fontosságát hangsúlyozta egy svédországi konferencián Novák Katalin. A miniszter emlékeztette a részvevőket: Magyarország zéró toleranciát hirdetett, és számos intézkedés mellett a határvédelem is szolgálja a zsidóság biztonságát.

Biztonságban a hazai zsidóság
Novák Katalin: Magyarországon az ellenzéki szövetségben egy nyíltan antiszemita párt, a Jobbik is kulcsszerepet játszik, és ennek semmilyen nemzetközi visszhangja nincs
Fotó: Facebook / Novák Katalin

Megtartották szerdán a svédországi Malmőben az Antiszemitizmus Elleni Nemzetközi Fórum és Holokauszt Emlékkonferenciát. A magas szintű eseményen részt vettek negyven ország állam- és kormányfői, miniszterei, az uniós intézmények vezetői és az Európa Tanács főtitkára, számos nemzetközi civil szervezet – köztük a Zsidó Világkongresszus elnöke, Ronald Lauder –, valamint olyan nagyvállalatok képviselői, mint a TikTok, a Facebook vagy a Google.

Hazánkat Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter képviselte, aki a magyar álláspontot a Küzdelem napjaink antiszemitizmusa és a rasszizmus más formái ellen az online és offline térben című szekcióban mutatta be. A konferencia ezen részében szólalt fel mások mellett Micheál Martin ír kormányfő, Marija Pejčinović Burić, az Európa Tanács főtitkára, valamint Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság alelnöke is. A magyar tárcavezető Facebook-bejegyzésben számolt be róla, hogy Stefan Löfven svéd miniszterelnök és Anna Ekström oktatási miniszter fogadta.

A konferencia szervezői minden részt vevő országtól kértek vállalásokat. Magyarország vállalta, hogy törekszik Izraellel szemben bojkottot hirdető BDS mozgalom antiszemita csoportjainak visszaszorítására és arra, hogy ne kerülhessenek uniós források a mozgalomhoz. Hazánk biztosítja a zsidó vallási gyakorlatok szabadságát és a hagyományok ápolását, és fellép ezek korlátozása, tiltása ellen. Magyarország átvette a Nemzetközi Holokausztemlékezési Szövetség (IHRA) antiszemitizmus elleni munkadefinícióját, ezt alkalmazza és vállalja, hogy végrehajtását tovább gyorsítja és elmélyíti. Ezenkívül hazánk határon átnyúló magyar–szerb együttműködés keretében holokauszt-emlékhelyet hoz létre a szerbiai Bor városában, továbbá folytatja a zsinagógák és temetők felújításának programját.

Novák Katalin emlékeztette nemzetközi partnereit, hogy a magyar kormány zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmussal szemben, európai összehasonlításban ma hazánkban élnek a legnagyobb biztonságban a zsidó közösség tagjai, itt élhetik meg a legszabadabban az identitásukat, itt nem fenyegeti őket az Európát érő migrációs hullám okozta erősödő antiszemitizmus miatti fokozódó veszély. A miniszter kiemelte, mindent meg kell tenni azért, hogy ne kerülhessen antiszemita erő kormányzati pozícióba. Felhívta a résztvevők figyelmét, hogy Magyarországon az ellenzéki szövetségben egy nyíltan antiszemita párt, a Jobbik is kulcsszerepet játszik, és ennek semmilyen nemzetközi visszhangja nincs. Az antiszemitizmus elleni magyar fellépés része az is, hogy a kormány támogatja a zsinagógák és a zsidó vallási terek felújítását, együttműködik a zsidó érdekvédelmi szervezetekkel, a holokauszt oktatását a nemzeti alaptanterv részévé tette, és megvédi a határt.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom