Külföld

A legmagasabb szinten kell védeni a határokat

Kontrát Károly: Nem engedjük be a migránsokat, elutasítjuk a kvótát

Levélben fordult az Európai Bizottság alelnökéhez, Margarítisz Szkínászhoz tizenkét uniós ország, köztünk hazánk belügyminisztere.

A legmagasabb szinten kell védeni a határokat
Súlyos humanitárius válság fenyeget a lengyel–fehérorosz határon
Fotó: AFP/Sputnik/Viktor Tolochko

A bolgár, a ciprusi, a cseh, a dán, az észt, a görög, a litván, a lett, a szlovák, a magyar és az osztrák tárcavezető az EU gyors és határozott válaszát szorgalmazta az illegális bevándorlás politikai eszközként való felhasználásával szemben. Hangsúlyozták, hogy minden külső határt a legszigorúbban kell védeni, egyúttal az uniós migrációs politika ellenálló kell hogy legyen a visszaélésekkel szemben. Emlékeztettek, noha egyes uniós tagállamok határozott eszközöket alkalmaznak nemzeti szinten, a veszély az EU egészét fenyegeti, ezért uniós szintű megoldás kell.

„Új eszközökre van szükségünk, amelyek lehetővé teszik, hogy inkább elkerüljük az illegális migráció hullámait, mintsem rákényszerüljünk ezek következményeinek orvoslására” – írták a miniszterek.

A levélről beszámolt az uniós tárcavezetők pénteki luxembourgi ülése előtt a brüsszeli Politico is, amely megjegyezte, az aláírók közt nincs ott a legtöbb menedékkérelmet kapó három tagállam – Franciaország, Németország és Franciaország – belügyminisztere. A tanácskozáson napirendre került a munkavállalási célú bevándorlásról szóló kékkártya-irányelv, a határokon alkalmazott előszűrés és őrizet, az afgán helyzet, a migrációs útvonalak, továbbá a kiemelt származási és tranzitországokra vonatkozó migrációs cselekvési tervek. Hazánkat Kontrát Károly belügyminiszter-helyettes képviselte, aki a Facebook-oldalán hangsúlyozta: „Megvédjük határainkat, nem engedjük be a migránsokat, elutasítjuk a kvótát.”

Matteo Salvini, az olasz Liga elnöke támogatásáról biztosította a levélben megfogalmazottakat.

Röviden
 

Szervezett bevándorlási akció zajlik a lengyel–fehérorosz határon, a fehérorosz hatóságok erővel kényszerítik át a migránsokat a lengyel határon – jelentette ki tegnap Piotr Müller lengyel kormányszóvivő a lengyel közszolgálati rádióban. A kormányszóvivő Vlagyimir Putyin orosz és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt tette felelőssé a helyzetért.
 

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint az ország politikai változásai nyomán nem szükséges többé menekültstátust biztosítani az Elefántcsontpartról érkező migránsok számára. Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa azt javasolta, hogy az elefántcsontparti menedékkérők menekültstátusát 2022 júniusával szüntessék meg.
(PZ)

Kapcsolódó írásaink

Bűnözőket is evakuált a német hadsereg

ĀElérte a járvány előtti szintet a Törökország felől az unióba érkező migránsok száma, Margarítisz Szkínász szerint a közösség felkészültebb, mint 2015-ben volt