Külföld

„A megmaradáshoz a közösségek építésére van szükség”

Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) közigazgatási államtitkára köszöntötte a Nagyváradon megrendezett, Üzenet NEKtek! elnevezésű, Őszi hétvége az ökumené jegyében programsorozat résztvevőit - tudatta a tárca közleményben vasárnap.

„A megmaradáshoz a közösségek építésére van szükség”
Latorcai Csaba, az Emmi közigazgatási államtitkára
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A kulturális programokkal, prózai előadásokkal, könnyűzenei koncertekkel kiegészített ökumenikus találkozót példaértékű módon, közösen szervezte meg a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség és az idén százéves Királyhágó-melléki Református Egyházkerület.

A kétnapos esemény ideje alatt, a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség előtt állították ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma által az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készíttetett virágkocsit, amely az egyik legismertebb magyarországi eucharisztikus csodának, a bátai vércsodának állít emléket. A középkorban történt eucharisztikus csoda és Szent Vér ereklyéje a települést országos hírű kegyhellyé tette, amelyet királyaink is rendszeresen felkerestek, temploma pedig az ország nemzeti szentélye lett.

A közigazgatási államtitkár köszöntőjében a kongresszusra utalva úgy fogalmazott, hogy az egész magyarság számára felemelő lelki esemény volt, amelyből érdemes és kell is táplálkoznunk.

Ahhoz pedig, hogy a magyarság megmaradjon a Kárpát-medencében, a közösségek építésére van szükség. Ezért támogatja a magyar kormány a külhoni közösségi kezdeményezéseket az óvoda- és iskolaépítési, a templomfelújítási program vagy a közösségi házak létesítése révén - tette hozzá a közigazgatási államtitkár.

Latorcai Csaba kiemelte: míg a 2010 előtt a szocialista-liberális kormány 9,1 milliárd forintot fordított nemzetpolitikai célokra, addig a polgári kormány alatt a határon túli támogatások összege folyamatosan nőtt, 2010 óta megtízszereződött, több mint 90 milliárd forintot érve el.

Eleink bátor helytállása, cselekvő hazaszeretete erősítsen mindnyájunkat abban, hogy nekünk, magyaroknak van jövőnk, s a nemzet összefogása elég muníciót ad ahhoz, hogy sorsunkat az előttünk álló és minden bizonnyal számos kihívást tartogató következő évtizedek során is magunk alakíthassuk, évezredes otthonunkban a Kárpát-medencében - zárta beszédét Latorcai Csaba az Emmi közleménye szerint.
 

Kapcsolódó írásaink