Külföld

Az egységet ünnepli Németország

A Szász-Anhalt tartományban található Halle városában rendezik idén a német egység helyreállításának 31. évfordulójára szervezett központi ünnepséget. A vasárnapi eseményen a program szerint beszédet mond mások mellett Frank-Walter Steinmeier szövetségi elnök és Angela Merkel kancellár, a meghívottak között vannak a kormány és a szövetségi parlament vezető politikusai is.

Az egységet ünnepli Németország
Frank-Walter Steinmeier
Fotó: AFP/HANNIBAL HANSCHKE

Steinmeier pénteki üdvözletében azt írta, az elmúlt év nehézségei sok ember számára beárnyékolják az ünneplést, egy ilyen helyzetben pedig önvizsgálatra van szükség. „Az újraegyesült németek túljutottak az európai pénzügyi válságon és a migrációs válságon. Akkor voltunk erősek, amikor mertünk tenni valamit. Nemzeti ünnepünkön az önvizsgálat nem mentesülhet az önkritika alól, ugyanakkor meg kell erősítenie bennünket, hogy magabiztosan, határozottan építhessük a jövőt” – fogalmazott az államfő.

Halle városában október 3-án szélsőjobboldali, a szélsőjobboldal elleni, illetve a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások elleni tüntetést is szerveznek. A központi ünnepségek ideje alatt viszont a város központjában hivatalosan nem rendezhetnek demonstrációt a biztonsági intézkedések miatt.

Németország egyesülése óta 31 év telt el, a kelet és a nyugat közötti különbségek viszont ma is jól érzékelhetők. A volt NDK területén élő emberek átlagosan többet dolgoznak és kevesebbet keresnek, mint a nyugatiak. Felmérések szerint a keleti államok nagy részén 2,1 és 6 százalék között van a bevándorlók aránya a lakosságon belül, míg nyugaton ez az arány számos régióban 16 és 37 százalék között mozog.

Kapcsolódó írásaink